Pale i prve donacije: Dijaspora u SAD spašava Košarkaški savez BiH, uključio se i Ismir Mirvić

Do sada uplaćeno 220 dolara

Pale i prve donacije: Dijaspora u SAD spašava Košarkaški savez BiH, uključio se i Ismir Mirvić

E. Škorić

Košarkaški savez BiH je prije sedam dana izdao saoštenje za javnost i upozorio na velike financijske probleme s kojima se susreće, a zbog kojih je postalo upitno učestvovanje šest košarkaških reprezentacija na velikim takmičenjima.

Po dvije kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru slijedi učešće muške seniorske reprezentacije na Eurobasketu, kao i historijski nastup ženske seniorske selekcije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

"Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme naših nacionalnih timova, uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija, kojima smo itekako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspijevamo zatvoriti", poručili su iz Košarkaškog saveza BiH.

Iz KS BiH su tada istakli da su kucali na mnoga vrata i tražili podršku, ali da nije bilo rezultata.

Sada im se u pomoć priključila bh. dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama. Košarkaški savez BiH je pokrenuo prikupljanje sredstava putem GoFundMe plaftorme i u SAD.

Kako ističe generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, pomoć dijaspore može biti ključna u pokušaju da se zatvori finansijska konstrukcija za pripreme reprezentacija i učešće na velikim takmičenjima.

Također, istakao je da se pozivu odazvao i većinski vlasnik FK Sarajevo Ismir Mirvić.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

“Riječ je o akciji sličnoj onoj u Australiji, koju je također pokrenula naša dijaspora. Odlučili smo je pokrenuti nakon poziva bh. građana koji žive u SAD, a koji zaista žele pomoći. Kontaktirali smo zatim Ismira Mirvića, predsjednika FK Sarajevo, koji se također uključio u ovu priču, a nadamo se da će njegov primjer slijediti još ljudi dobre volje”, kaže Čolan.

Pale su i prve donacije, uplaćeno je 220 dolara u prvih pet sati, a cilj je sakupiti 350.000 dolara. Oni koji žele da pomognu i da doniraju novac, mogu to uraditi OVDJE.

Top Komentari

user1653997691
Ugasite se molim Vas. Povraca mi se vise od humanitarnih apela, poziva, donacija i slicnih stvari. Pod hitno ukinuti sport u BiH. To je jedino rjesenje. Niti smo blizu finansijski, niti organizaciono, niti infrastrukturalno, a da ne pricam o kvalitetu komsijama, a kamo li evropi i svijetu moji nam bjeze svjetlosnim godinama. Vise me stid kad pogledam nastup nekog naseg sportiste, osim par izuzetaka. Redovne smo musterije postali i ne sportskim zemljama, koje na nama kupe poene, ostvaruju prve pobjede i ostalo. Sramota je da komplet fudbal u BiH se sceo na nargila barove, pa gdje ste vidjeli takve sportiste. Nacedite mi jednog sportistu koji radi i zivi u BiH, osim Pudar a da moze biti uzor nekome. Treneri su nam polupismeni i ostali i 70 tim godinama, ne znaju dvije da sastave sa vratovima i podbradcima kao u sumo hrvaca. Koga oni da upute, nauce, odgoje? Jos uvjek nemamo svlacionica, prostorija, trening centara, kvalitetnih terena, 30 godina samo krademo, pljackamo i unistavamo, stvorili sportiste nismo. Kad odemo na neko veliko takmicenje, zivi nam se sportisti jedva vrate, da ne pricamo o dobrim rezultatima ili ipak medaljama. U rukometu nas tuku talijani, u fudbalu finci, a u kosarci svedi, o drugim sportovima necu ni pricati, sramota Ugasiti ovakav sport. Bolje da ga nemamo nikako.
9 2
pitariistok
Hej tugo...pregolema si
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti