KŽK Čelik ima novu predsjednicu: Cilj je vratiti klub u vrh bh. košarke
Zeničanke bi u narednim sezonama trebale prema planovima ljudi u klubu ponovo biti u vrhu bh.košarke

Promjene u rukovodstvu kluba iz Zenice

KŽK Čelik ima novu predsjednicu: Cilj je vratiti klub u vrh bh. košarke

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Nakon apsolutne dominacije ženskom BH košarkom koja je trajala nekoliko godina u nizu, seniorska ekipa Košarkaškog ženskog kluba Čelik je odustala od igranja u Prvenstvu Bosne i Hercegovine za sezonu 2017/18. Razlog odustajanja je izostanak podrške društvene zajednice bez obzira na činjenicu da je u tom trenutku  klub bio aktualni vicešampion BIH i finalista Kupa BIH.

U periodu pauze od igranja prve lige, aktivnosti su bile usmjerene na rad s mlađim kategorijama, selektiranje talentovanih djevojčica, stručni rad, treninge i utakmice u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji da bi stvorili čvrste temelje budućeg seniorskog tima. Također, 2018 godina je bila u funkciji stabilizacije kluba, a nakon ostvarenja tog cilja, seniorska ekipa je kroz A1 ligu izborila učešće (povratak) u najveći rang bh košarke.

Stručni štab i igrački kadar

U novoj sezoni KŽK Čelik s klupe vodi Almir Šišić, nekadašnji član šampionskog stručnog štaba KŽK Čelika, a igrački kadar predvode iskusnije igračice Anida Ćorović (kapiten), Sedina Halimić i Nedžla Kovačević koja se povrijedila u pripremnoj utakmici, te je propustila jesenji dio šampionata. Ostatak tima čine kadetkinje i juniorke kojima su ovo prva seniorska iskustva. U ovom dijelu ekipa je odigrala dosta kvalitetnih utakmica u kojima su najveći teret iznijele iskusne igračice, dok su mlađe dosta dobro reagovale u ovoj konkurenciji. KŽK Čelik u ovom trenutku zauzima 8. mjesto, a povratak Nedžle Kovačević u nastavku prvenstva je sigurno jedna dodatna stabilnost za ovu mladu ekipu.

Nova uprava kluba

Nakon završene polusezone održana je Skupština kluba na kojoj je izabran novi Upravni odbor na čijem čelu je gospođa Senaida Tabić, koja je zamijenila dosadašnjeg predsjednika gospodina Senada Huseinagića. Tabićka je inače Direktor sektora prodaje i marketinga u kompaniji Klas dd Sarajevo. Klub se posebno zahvalio gospodinu Senadu Husejnagiću koji je na čelu UO KŽK Čelika uspješno obavljao tu funkciju, te ostvario najznačajnije rezultate u klupskoj historiji. Novi Upravni odbor će nastaviti raditi na konsolidaciji kluba, te dugoročno raditi na afirmaciji mladih igračica i stvaranju tima koji će za nekoliko godina ponovo osvajati trofeje . Očekuju se i novi projekti vezani za popularizaciju ženske košarke, omasovljenje mlađih uzrasnih kategorija i finansijska stabilnost kluba. Sve ovo neće biti moguće bez veće i konkretnije podrške društvene zajednice, kvalitetnijeg stručnog rada i realnih ciljeva. Ponosni su na činjenicu da su jedini ženski klub u kantonu koji se takmiči u najvećem rangu BH sporta bez obzira na probleme s kojima se klub susretao.

Podrška Gradske uprave, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i prijatelja kluba

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Poslije plasmana u 1. ligu, te početka sezone 2018./19., KŽK Čelik nije bio planiran u budžetima Grada i Kantona za ovaj rang takmičenja. Promjenom statusa/ranga takmičenja stvorile su se nove finansijske obaveze (kotizacije, registracije igrača, licence,sportska oprema, organizacije utakmica i putovanja) te se klub susreće s novim problemima. Međutim, zahvaljujući Gradu Zenica (resornoj službi), Zeničko-dobojskom kantonu (resornom ministarstvu) te prijateljima kluba RM Company, Savić Investgradnji klub je ispunio sve uslove i uspješno završio jesenji dio prvenstva.

KŽK Čelik je sigurno ponos Grada Zenice, osvajač tri Prvenstva BIH i pet puta pobjednik Kupa BIH, te finalista WABA (međunarodne lige) što mu daje za pravo da se nada povratku na vrh BH košarke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi