KŽK Čelik organizator festivala košarke u znak sjećanja na Amnu Fazlić
KŽK Čelik nakon dvije godine pauze zbog pandemija koronavirusa, ponovo organizuje festival košarke u znak na sjećanje preminule Amne Fazlić

Na turniru će sudjelovat oko 200 djevojčica iz šest klubova

KŽK Čelik organizator festivala košarke u znak sjećanja na Amnu Fazlić

Dino Kurbegović, foto: Dino Kurbegović

Ženski košarkaški klub Čelik iz Zenice jedan je od najvećih klubova u našoj zemlji i klub u čijim redovima su ponikle mnoge bivše, ali i sadašnje reprezentativke BiH. Ovaj klub posljednjih godina maksimalno se posvetio razvijanju igračica, tako da u svakoj selekciji BiH imaju zastupljene svoje igračice.

Za ovaj klub igrala je i rahmetli Amna Fazlić, mlada košarkašica koja je prije 12 godina tragično nastradala. Nakon njene smrti svake godine, klub tradicionalno organizuje turnir u njeno ime, a posljednje dvije godine to nije bilo moguće zbog pandemije koronavirusa. Treba spomenuti da je broj devet, koji je nosila Amna Fazlić povukla i taj broj je ostao pod njenim imenom i niko ga nakon toga više nije nosio.

Nakon dvije godine pauze, KŽK Čelik je ponovo organizovao turnir u čast ove košarkašice, a ovaj put zbog ljetne pauze odlučili su se da to bude festival košarke za predpionirke, pionirke i kadetkinje. Ovaj festival će se održati 17 i 18. avgusta u Areni "Husejin Smajlović" u Zenici, a na turniru će sudjelovati šest ekipa.

O samom turniru, detaljima i daljim aktivnostima u klubu danas su na press konferenciji su govorili, Senaida Tabić predsjednika kluba, Aldijana Iriškić trenerica u omladinskom pogonu, te Ermin Zukić kao predsjednik Organizacionog odbora ovog festivala košarke uz medijatora press konferencije Jasmina Kovačevića.

Predsjednica kluba Senaida Tabić govorila je nešto više o ovom festivalu košarke

"U protekle dvije godine nismo uspjeli organizovati turnir iz nama svima dobro poznatih razloga. Ponosni smo na činjenicu da smo ove godine ponosni da aktiviramo ovaj turnir, odnosno festival i nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti s ovim aktivnostima. Kada smo na proljeće razgovarali o samom festivalu i organizaciji, svjesno smo planirali samo domaće ekipe. Ako prilike dozvole u narednom periodu nastojat ćemo da festival bude internacionalni. O aktivnostima u klubu govorit ćemo drugom prilikom, mogu samo kazati da smo ponosni na sve naše košarkašice koje se trenutno nalaze s različitim selekcijama, od omladinskih do seniorske na pripremama, odnosno turnirima", kazala je Tabić.

Oglasi

Trenerica u omladinskom pogonu Aldijana Iriškić, bivša igračica kluba i reprezentativka BiH govorila je nešto više o mlađim uzrastima KŽK Čelik

"Cijelo ljeto smo radili, djevojke su samo odmarale kada su išle s roditeljima na odmor. Djeca su pozitivno reagovala na ljetni period i trenažni proces. Niko nije izostajao svi su stvarno disciplinovani, a svakako ovaj festival ćemo dobro doći da vidimo gdje smo i na čemu moramo poraditi u narednom periodu na tehničkom i taktičkom planu. Kada je u pitanju rahmetli Amna Fazlić, poznavala sam tu djevojčicu, igrale smo zajedno i dok živimo svi mi koji smo je poznavali i dok živi sport i košarka živjet će i sjećanje na našu Amnu", kazala je Iriškić.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Ermin Zukić, kazao je nešto više o samom programu turnira.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

"Turnir počinje sutra (srijeda) u 11 sati u zeničkoj Areni, preko 200 djevojčica će uzeti svoje učešće u ovom festivalu. Djevojčice su uzrasta od 7 do 15 godina, imamo i najmlađe učesnike, za mini basket i tu će svi biti prvaci. Pionirke i kadetkinje će odigrati svoje utakmice u Areni, stižu nam prijatelji iz Donjeg Vakufa, Tuzle, Konjica, Bugojna, a tu su i naši prijatelji iz Zenice. Nadamo se da će sve proći u najboljem redu, da će djeca otići zadovoljna iz našeg Grada, da će ponijeti lijepe utiske, družit ćemo se dva dana, otićemo i obići spomen ploču naše Amne Fazlić, otići ćemo i na koncert s djecom, družit ćemo se s trenerima, održat ćemo i radni sastanak s klubovima. Iskoristit ćemo dva dana, druženja, igre, veselja, ali i radnih sastanaka", kazao je Zukić.

Na festivali ženske košarke koji sutra počinje u Areni "Husejin Smajlović" u Zenici sudjelovat će ekipe: Proma, Jumpera, Iskre, Konjica, Starta i domaćina Čelika. Festival su podržali Zeničko- dobojski kanton, Grad Zenica i BH Telecom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi