Vratio se i postao "zvijer": NBA zvijezda prepričala doživljaje iz vojske

Odradio je vojni rok

Vratio se i postao "zvijer": NBA zvijezda prepričala doživljaje iz vojske

Edmir Škorić

Finac Lauri Markkanen (26) već je jedan od najboljih igrača u NBA ligi. Vrijeme provedeno u vojsci pomoglo je finskom košarkašu.

Markkanen trenutno igra drugu sezonu za Utah Jazz i u prosjeku postiže nešto manje od 24 poena po utakmici. On je prošle godine prvi put nominovan za All-Star utakmicu i postao je prvi Finac ikad kome je to uspjelo.

Osim toga, dobio je nagradu "Najbolji igrač" za svoje snažno poboljšanje u igri u odnosu na prethodnu godinu. No, između ove i prošle sezone morao je da ode u vojsku, koja je obavezna za Fince. Do 30. godine života svaki Finac mora navršiti šest mjeseci vojnog staža.

“Bilo je to dobro iskustvo,” rekao je Markkanen u intervjuu, dodavši: “Do sada sam cijeli život igrao samo košarku. Sada sam stekao iskustva koja do sada nisam znao. Takođe sam sada morao da pronađem rešenja u grupi kada su stvari postale teške.”

Za to vrijeme imao je najteža iskustva u prirodi. „Bila je to svakodnevna borba sa vremenskim uslovima“, rekao je Markkanen.

Oglasi

Finac objašnjava: „Spavate u šumi i budite se usred noći jer se vatra ugasila jer je padao snijeg. Tako da u donjem vešu izlaziš iz šatora i svuda je snijeg i smrzavaš se. Ali nema izgovora za vremenske prilike. Nije nužno ludo, ali u nekim situacijama ste postali pomalo nemirni, posebno kada to ne znate i u suštini počinjete od nule.”

Will Hardy, njegov trener u Utahu, pozdravio je služenje vojnog roka svog igrača: „Tako nešto pomaže da se stvari stave u perspektivu. Poslao mi je neke njegove slike kako spava u šumi. Mislim da to nije bila tipična ljetna pauza za NBA igrača”, rekao je Hardy.

Hardy ima veliko poštovanje prema svom igraču: „U tim trenucima on nije bio Lauri Markkanen, NBA igrač. Bio je to Lauri Markkanen, 26-godišnji Finac na odsluženju vojnog roka. Uradio je pravu stvar za sebe. Šta svako njegovih godina radi u Finskoj. I nije izmislio nikakav izgovor da to izbjegne.”

Markkanen smatra da će mu vojno iskustvo dugoročno pomoći: „Naravno, moj ljetni raspust bi izgledao drugačije da nisam otišao. Ali mislim da će to ojačati moje liderske vještine. I da se probijate kroz neugodne situacije, posebno u grupi.”

Finski košarkaš je karijeru počeo u svojoj rodnoj zemlji, da bi ga 2017. godine angažovali Chicago Bullsi iako je prethodno te godine draftovan od strane Minnesota Timberwolvesa. Nekoliko sezona je igrao za Bullse, potom jednu sezonu za Cleveland Cavalierse, a sada je jedan od lidera Utah Jazza.

Naravno, lider je finske reprezentacije i najbolji košarkaš u toj zemlji, te idol mnogoj finskoj djeci, naročito sada kada je kao velika zvijeda odradio vojni rok.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi