Legendarni Carlo Recalcati otišao u mirovinu

Nakon više od 50 godina u košarci

Legendarni Carlo Recalcati otišao u mirovinu

Teme:

Talijanska košarkaška ikona Carlo Recalcati odlučio se povući s trenerske klupe i generalno košarci kazati zbogom. Posljednju sezonu odradio je na klupi Fiat Torina, a 73-godišnjak je svoju odluku obznanio u jednom talijanskom dnevnom listu.

Recalcati će ostati upamćen kao jedna od najznačajnijih košarkaških figura u povijesti ove zemlje. Bio je ispočetka sjajan košarkaš koji je većinu svoje karijere proveo u svom Palacanestro Cantuu, no i sjajnu igračku karijeru nadmašila je još bolja trenerska.

Kao igrač je s Cantuom uzeo dva sudetta,  no kao trener osvojio ih je tri s Vareseom, Fortitudom i Sienom. Tu su titule iz Saporta Kupa, Kupa Radivoja Koraća, no srebro iz Atene sa OI 2004 možda je nekako najveći doseg ovog majstora koji je do njega došao predvodeći sjajnu generaciju Azzura.

Poraženi su tada Italijani od one neponovljive generacije Argentine sa Ginobilijem, Scolom i Obertom u utakmici koja će sigurno ostati kao jedna od najljepših u povijesti sporta pod obručima. 

Potražite više informacija na temu Lega A:

Recalcati je član talijanske  košarkaške Kuće slavnih no u godinama pred nama ne treba čuditi ako ovaj veliki košarkaš i trener ne zauzme mjesto i u onoj "pravoj Hall of Fame" kući u američkom Springfieldu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi