Dončića pitali da li mu je draže osvojiti NBA prsten ili Olimpijske igre, odgovorom je sve oduševio

Pokazao koliko je patriota

Dončića pitali da li mu je draže osvojiti NBA prsten ili Olimpijske igre, odgovorom je sve oduševio

E. Škorić

I dok mnoge zvijezde u regionu uglavnom bivaju posvećene NBA karijerama, odbivši igrati za svoje reprezentacije u važnim utakmicama, Luka Dončić je bez razmišljanja prihvatio da igra ovog ljeta za Sloveniju.

Dončić želi da Sloveniju odvede na Olimpijske igre, a zvijezda Dallasa će sa svojim zemljacima protiv Litvanije igrati finalni meč za odlazak na najveću sportsku smotru.

Slovenija je predvođena Lukom Dončićem prošetala do finala. U uvodnom kolu pobijedili su Angolu s 50, zatim Poljsku sa 35 razlike i u polufinalu Venezuelu sa 98:70. Na turniru u Kaunasu Dončić je posebno pod lupom, ali motiva mu ne nedostaje.

Olimpijsko zlato ili prsten u NBA ligi, šta mu više znači? Vruće pitanje za Dončića nakon plasmana u finale turnira u Kaunasu, ali on nije imao dileme.

"Rekao bih zlato sa Slovenijiom. Igrate za svoju zemlju i to je nešto veliko i posebno, ali ne bih se bunio da osvojim oboje", odgovorio je Dončić uz smiješak na licu.

Slovencima bi ovo mogla biti treća sreća nakon što su ostali kratki u kvalifikacijama za Olimpijske igre 1992. u Barceloni i 2004. u Atini. S druge stane, Litvanija redovno igra na Olimpijskim igrama i ima tri bončane medalje. Nijedan turnir nije propustila od 1992. godine, a najlošiji plasman zabilježila je u Londonu 2012., kada je bila osma.

Danas od 18:30 sati u Kaunasu Dončić će pokušati da sruši Litvance predvođene NBA zvijezdama Jonasom Valanciunasom i Domantasom Sabonisom. Danas ili najkasnije sutra bit će poznato svih 12 učesnika košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama. Pobjednik iz Kaunasa igrat će u grupi sa Španijom, Argentinom i Japanom u Tokiju.

Francuskoj, SAD-u, Nigeriji, Iranu i Australiji pridružit će se pobjednici kvalifikacijskih turnira u Splitu, Beogradu i Kanadi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi