Luka Dončić: Razočarao sam cijelu Sloveniju

Prisjetio se prošlog Eurobasketa

Luka Dončić: Razočarao sam cijelu Sloveniju

Edmir Škorić

Luka Dončić, NBA zvijezda i jedan od najboljih košarkaša na svijetu, dao je intervju u kojem je priznao kako je glavni krivac za veliko razočarenje koje je vladalo u njegovoj Sloveniji.

Prije nego je otišao u NBA, Dončić je imao veliko iskustvo sa Slovenijom na Eurobasketu. Osvojio je trofej 2017. godine, sa samo 18 godina. Zatim je 2021. odveo Sloveniju na prve Olimpijske igre, ali 2022. godine Slovenija je ostala bez medalje na Evropskom prvenstvu. Iako je i tada Dončić briljirao, protiv Francuske ubacio 47 poena, ali je neočekivano Slovenija ispala od Poljske u četvrtfinalu.

Dončić je djelovao čudno, impotentno, nadigrano, u lošoj fizičkoj formi, s problemima s leđima i bez rješenja protiv ekipe koja je na papiru bila autsajder kontra Slovenije.

Sada, pred vratima Svjetskog prvenstva 2023. na kojem traži iskupljenje sa Slovenijom, Luka Dončić govori o tom lošem iskustvu u Berlinu:

"Razočarao sam svoju ekipu. Iznevjerio sam cijelu svoju zemlju. To je bila moja krivica", rekao je Dončić. No, Dončić, za razliku od ostalih NBA zvijezda, nije ni razmišljao da više ne bude sa svojom reprezentacijom, što je i uvjeravao nakon vrlo teškog poraza od Poljske: “Vratit ću se. Uvijek ću igrati za Sloveniju ako nisam povrijeđen".

Oglasi

Ovaj put je imao više vremena za odmor jer Dallas Mavericksi u Dončićevoj petoj sezoni u NBA-u nisu stigli ni do doigravanja, što je katastrofalan rezultat nakon finala Zapada 2022. godine.

"Bilo je ovo jako dugo ljeto za mene, ali jako sam sretan što sam se vratio na pravi put. Nisam igrao od 10. aprila, pa se radujem Svjetskom prvenstvu. Cilj je isti kao i uvijek: kada idem na prvenstvo, ono što mi je na umu je osvojiti ga. Ono što se tada događa je druga stvar, ali cilj je uvijek to".

S 24 godine, Dončić zna da se mnogo govorilo o njegovoj fizičkoj formi, njegovoj težini i njegovoj sposobnosti da nosi svu odgovornost na utakmicama iz noći u noć, nešto što se događa Sloveniji i što se dogodilo Mavsima čak i nakon dolaska Kyrie Irvinga:

"Sada se osjećam bolje, i to se vidi. Moj fizički trener, Anze Macek, mi je dosta pomogao, to je njegova zasluga", dodao je Luka.

Nakon povrede Ede Murića i Dragićevog oproštaja od reprezentacije, Dončić je sada i kapiten Slovenije: “To je čast, trenutak ponosa. Odlučili smo s trenerom i saigračima. Za mene to nije novost, već sam bio vođa u svlačionici, a također i u Mavericksima. Ne pripremam se za to na neki poseban način, to nije nešto što se uči. Bit će teško zamijeniti Edu, najboljeg momka u cijeloj svlačionici, i Gorana koji je to dao na Eurobasketu 2017. To su dva sjajna igrača".

Priznaje još da uživa igrati za Sloveniju i da mu Mundobasket neće poslužiti samo kao priprema za novu NBA sezonu.

"Ne vidim ovo kao pripremu za NBA sezonu. Uživam u reprezentaciji, lijepo mi je ovdje s dečkima. Razumijemo se, jako uživam. Užitak je igrati sa Slovenijom. Ono što se događa s reprezentacijom nema nikakve veze s onim što se događa s Mavsima, nema utjecaja. Sada ne razmišljam o Dallasu, ali mislim da se poduzimaju pravi koraci. Možda još bude potpisa, a možda i ne…", zaključio je genijalni Slovenac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi