"Đedović ne može igrati za našu reprezentaciju, od Gordića i Partizana nismo dobili ni odgovor"

Novinarima se obratili Teletović, Čolan i Avdić

"Đedović ne može igrati za našu reprezentaciju, od Gordića i Partizana nismo dobili ni odgovor"

S. Mlaćo

Muška košarkaška reprezentacija naše zemlje plasirala se na Eurobasket pobjedom u nedjelju nad Latvijom 79:73.

Po deseti put smo izborili učešće na EP i zaista se radi o velikom uspjehu. Tim povodom novinarima su se putem zoom aplikacije danas se obratili predsjednik KS BiH Mirza Teletović, direktor reprezentacije Samir Avdić i generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

Govorilo se o svim dešavanjima vezano za reprezentaciju, te aktivnostima Saveza.

"Hvala vam što prisustvujete zoom press konferenciji i nadam se da ste svi dobrog zdravlja", kazao je Teletović.

Pozdrave su uputili i Samir Avdić, te Amer Čolan. Oni su također čestitali seniorskim košarkašima i selektoru Bosniću na plasmanu na Eurobasket.

Govorilo se i organizaciji turnirskog tipa kvalifikacija za mušku i žensku reprezentaciju u Sarajevu u proteklom periodu, popularnom 'balonu' koji je održan u vanrednim uslovima. Tema je bio i Nemanja Gordić koji se nije odazvao na poziv selektora Bosnića.

"To je koštalo 200-300.000 KM uključujući mušku i žensku reprezentaciju. Nismo htjeli da propustimo ovu priliku, uključili smo maksimalne napore. Uspjeli smo riješiti i situaciju sa PCR testovima, svako od učesnika je morao obaviti to prije ulaska u balon, te je to bio veliki trošak pored ostalih troškova. Što se tiče pomoći Savezu, izdvajam Ministarstvo kulture i sporta KS, Agantic group iz Amerike, Sarajevski kiseljak, Grad Sarajevo, Sve Opštine u KS, osim Trnovo i Novi Grad koje se nisu odazvale na naše pozive. Tu je i generalni sponzor Telemach koji nam nije okrenuo leđa iako je doba pandemije. Tu je i PP Igman Konjic, iako oni ne žele da ih spomenemo, ali moram to uraditi. Zadnja zahvala ide hotelu Hills koji je udovoljio na sve naše zahtjeve", kazao je sekretar Čolan.

Gordić se nije javljao.

"Od igrača kao ni od kluba nismo dobili odgovor. Pokušali smo doći do njega, slali i poruke, ali nismo uspjeli", kazao je Čolan.

Tema je bila i ženska reprezentacija BiH koja se nalazi pred plasman na EURO, ali naravno i muška, odnosno preostali susreti iste. Kakvi su planovi aktivnosti za dalje?

"FIBA će 4. decembra donijeti odluku o mjestu odigravanja februarski balona za muške i žene. Najvažnije da pratimo kako će igrači i igračice završiti godinu, tešku godinu, a onda se okrećemo novim izazovima", kazao je direktor Avdić.

O selektorima Vedranu Bosniću i Goranu Loji Teletović kaže.

"Kvalitetni su treneri, imaju sjajan odnos sa igračima, vidjeli ste tu borbenost kod muškaraca i žena. Uz takvu borbu i kada ostaneš uskraćenom pobjedom čovjek je zadovoljan. To sa i tražio od njih, maksimalno su ispoštovali, profesionalni su i ne vidim problem da se produži ugovor nekome ko je izborio plasman na EP. Nemam zamjerki na selektore, ostaju tu formalne stvari da se ispoštuju. Nema puno polemike kada se napravi ovakav uspjeh".

Evropsko prvenstvo za muškarce je tek 2022. godine. Kakve su aktivnosti u planu do tada?

"Postoji ta rupa u 2021. godini. Veliko je pitanje da li će se održati Olimpijske igre, mi se nadamo da hoće. 2021. godina donosi EP za žene. KS BiH u saradnji sa selektorima Bosnićem i Lojom će imati plan određeni za ljeto kako bismo napravili određena okupljanja i testirali igrače. Mnoge stvari će diktirati pandemija, te mogućnosti igrača da dođu na okupljanja".

Nihad Đedović? Da li je izgubljen za našu reprezentaciju?

"Onoga dana kad je istupio iz državljanstva BiH Nihad je izgubio status. Nihad Đedović ne može nastupati za našu reprezentaciju zbog toga. To je jedina istina i prava informacija bez obzira koliko se to činilo nevjerovatno. On je rođen u Višegradu, ali zbog administrativnih razloga ne može nastupati za našu reprezentaciju", kazao je Avdić

Savez će dobiti novog predsjednika s obzirom na rotaciju koja po pravu slijedi. Teletović i dalje obnaša tu funkciju.

"To je regulisano statutom, postoji rotacija sa pravne strane. Ne vidim tu neki problem. Ja sam još predsjednik do sjednice Upravnog odbora".

Ostali smo u kvalifikacijama bez Nurkića, Muse, Stipanovića... Da li ste vjerovali možemo napraviti ovako dobre rezultate bez tih igrača.

"Znao sam da zbog pravila NBA da od Muse i Nurkića nema ništa, iako su oni izrazili želju da igraju. Halilović je bio zaražen i bili smo svjesni toga zbog cijele situacije. Drago mi je što se selektoru probudili karakter u momcima i djevojkama, željeli su pobjede i da pokažu da su bitni igrači i kvalitetni. To su momci koji imaju pozitivno razmišljanje i pokazuju želju kada igraju za svoju reprezentaciju. Znao sam da imamo kvalitetne reprezentacije, mušku i žensku, a kada selektor daje samopouzdanje, oni procvjetaju... To su stvarno pokazali, prelijepo ih je bilo gledati i uživati u njihovoj košarci. Bio sam optimista i znao sam da se bore, a gdje je borba, tu je i pobjeda", istakao je Teletović.

Top Komentari

zvjezdan10
Eto rekli su vam ljudi, đedović ne može da igra i ne pitajte više to pitanje, na svakoj konferenciji neki novinar pita a šta je sa đedovića a ljudi objasnili 200 puta do sad
12 1
JointUnion87
A sto tice Gordica, trebali ste papku popraviti krov ... kakav debil u p.m.
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi