Ovo je idealna petorka Mundobasketa, ali mnogi kritikuju izbor FIBA-e: "Otkud on tu?"

Zasluženo ili ne?

Ovo je idealna petorka Mundobasketa, ali mnogi kritikuju izbor FIBA-e: "Otkud on tu?"

Edmir Škorić

Završeno je Svjetsko prvenstvo u košarci, a titula je otišla u ruke igrača Njemačke koji su u finalu savladali Srbiju.

Srbija se borila za zlato do samog kraja, ali je Njemačka zasluženo na kraju osvojila naslov. Uplakani srbijanski košarkaši morali su da se zadovolje srebrom, dok su Nijemci došli do prvog zlata.

Nakon dodjele medalja, FIBA je objavila i idealnu petorku turnira. Svoje mjesto u istoj našli su se igrači iz prvih pet selekcija. Dennis Schroder kao prvak svijeta, potom Bogdan Bogdanović iz redova Srbije, Shai Gligeous-Alexander iz trećeplasirane Kanade, Anthony Edwards iz SAD-a i Luka Dončić iz Slovenije.

Svih pet igrača nastupa u NBA ligi, ali fanovi smatraju da izbor nije baš najbolji. Neki su komentarisali da je Luka Dončić nezasluženo u petorci, a da nedostaju igrači poput Dillona Brooksa iz Kanade ili Franza Wangera iz Njemačke.

Oglasi

"Otkud on tu?", upitao je jedan navijač u komentarima na objavu FIBA-e, pritom označivši Luku Dončića. Košarkaš Dallasa nije uspio odvesti Sloveniju ni u polufinale, ali generalno imao je dobrih mečeva i nije baš tek onako u idealnoj petorci.

Dennis Schroder je inače bio najbolji igrač u finalu sa 28 poena, Wagner je dodao 19 poena. Kod Srbije Avramović najbolji sa 21 poenom, Bogdanović je imao 17 poena i 5 asistencija, a Petrušev je dodao 10.

Upravo je Franz Wagner dobio nagradu za najboljeg igrača velikog finala.

Inače, u završnici utakmice bilo je dosta diskutabilnih sudijskih odluka koje su išle na štetu reprezentativcima Srbije, a selektor Orlova Svetislav Pešić je u jednom trenutku igračima poručio da ne pričaju sa sudijama.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

No, mediji u Srbiji i neki bivši igrači, ali i navijači putem društvenih mreža smatraju da su upravo sudije prelomile finale i donijele Njemačkoj zlatnu medalju.

Top Komentari

Lakaka9
Zato što je najboljl strijelac.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi