Victor Wembanyama očekivano izabran kao prvi pick na NBA draftu, veliku pozornost privukli blizanci

Spursi birali Francuza

Victor Wembanyama očekivano izabran kao prvi pick na NBA draftu, veliku pozornost privukli blizanci

Edmir Škorić

Prvim pickom NBA drafta 2023 izabran je skoro 225 centimetara visoki Francuz Victor Wembanyama.

Još od LeBrona Jamesa Wembanyama je najiščekivaniji novi igrač u NBA ligi. San Antonio Spursi su ga izabrali kao prvog picka.

Charlotte Hornetsi kao drugog su izabrali krilnog igrača Brandona Millera sa univerziteta Alabama, pa je Scoot Henderson, za kojeg mnogi kažu da bi na većini draftova bio prvi pick, pao na treće mjesto, pripao Portland TrailBlazersima za koje nastupa Jusuf Nurkić.

Blizanci Amen i Ausar Thompson izabrani su kao četvrti i peti od strane Houston Rocketsa, odnosno Detroit Pistonsa, dok je šestim pickom izabran Anthony Black od strane Orlanda. Bilal Coulibaly je na sedmom mjestu, a on je preko Indiane dospio u Washington.

Oglasi

Interesantno da je draftovan i Tristan Vukčević i to samo nekoliko sati nakon što je s Partizanom osvojio ABA ligu. U drugoj rundi su ga kao ukupno 42. izabrali Washington Wizardsi.

Vukčević je 20-godišnji sin bivšeg srpskog reprezentativca Dragana, rođen u Italiji dok mu je otac tamo igrao, a nakon njegovog odlaska u Grčku dobio je i tamošnje državljanstvo, dok švedsko ima po majci, a špansko je stekao igrajući u mlađim kategorijama Real Madrida.

Od januara 2022. godine je u Partizanu i brzo se nametnuo za ozbiljnu minutažu. Najbolji je bio u ABA ligi protiv Zadra kada je ubacio 25 poena uz 9 skokova. On je pod ugovorom sa Partizanom i nije jasno da li će ostati u Evropi ili odmah ide u SAD.

U drugoj rundi izabran je i Tarik Biberović, rođeni Zeničanin (22) koji je bio u sarajevskim Sparsima do 2018. godine kad je prešao u Fenerbahče, a u međuvremenu je dobio i tursko državljanstvo. Njega su kao ukupno 56. pick izabrali Memphis Grizzliesi. On će, međutim, ostati u Evropi još neko vrijeme.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi