Denver Nuggetsi pred titulom NBA prvaka i Jokić ponovo 'prvi u historiji'
Srpski košarkaš piše historiju košarke u najjačoj ligi svijeta (Foto: EPA)

NBA finale

Denver Nuggetsi pred titulom NBA prvaka i Jokić ponovo 'prvi u historiji'

M. Šljivak

Denver Nuggetsi savladali su kao gosti Miami Heat rezultatom 108:95 i došli su na korak od osvajanja prve NBA titule u povijesti. Tim iz Colorada trenutno je na 3-1 u finalnoj seriji i u ponedjeljak će pred svojim navijačima imati šansu da po prvi put podigne trofej najbolje ekipe svijeta.

Denver Nuggetsi su na korak od historije. Pobjedom u četvrtoj utakmici finalne serije NBA lige nad Miami Heatom 108:95 našli su se na korak od sna i imaju velikih 3-1.

Nuggetsi dobro ulaze u ovaj meč. Oni su ti koji su kontrolisali rezultat u prvoj dionici, ali nakon 12 minuta igre i uz seriju od 10-2 Heat po okončanju prvog perioda ima poen prednosti, 21:20.

Heat je početkom druge dionice došao do plus tri i to je bilo sve što je u ovom meču napravio domaći sastav jer su košarkaši Denvera do kraja utakmice konstantno imali prednost.

Na poluvrijeme gosti odlaze s četiri poena prednosti (55:51), da bi u nastavku meča potpuno iskontrolisali rezultat, a razlika se konstantno povećavala.

Nakon tri dionice Denver ima plus 13 (86:73). Jasno je bilo tad da će Miami trebati pravo čudo u posljednjoj dionici da bi došao do trijumfa, a ono se nije dogodilo.

Oglasi

Uspjeli su domaći zaprijetiti. Došli su u jednom trenutku na minus pet, no Nuggetsi ponovo pale motore i lagano završavaju meč za pobjedu od 108:95 i vodstvo od 3-1 u seriji.

Goste je do trijumfa vodio Aaron Gordon s 27 poena, sedam skokova i šest asistencija. Nikola Jokić je imao 23 poena i 12 skokova, a Bruce Brown je dodao 21.

Jokić se međutim ponovo okitio rečenicom 'prvi u historiji' jer je postao prvi čovjek koji je u doigravanju ubacio preko 500 poena, uhvatio 250 i više skokova i asistirao 150 i više puta. Nevjerovatan je.

Kod Heata je u ovoj utakmici Jimmy Butler ubacio 25 koševa, a Bam Adebayo je dodao 20 poena i 11 skokova. Ostatak ekipe bio je poprilično skroman.

Naredni meč, možda i posljednji u ovoj NBA sezoni igra se u noći s ponedjeljka na utorak po našem vremenu.

Promo

Top Komentari

HamzaVojvoda
Jos po jedna pobeda i za Jokaru i za Noleta i na vrhu sveta obojica masallah masallah
2 2
Drakula
Jokic igracina
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi