Neven Nikolić: Ove sezone ne bi trebalo biti ispadanja iz lige
Nikolić i u ovoj sezoni radi sjajan posao sa Zrinjskim

Metkovac na klupi HKK Zrinjski.

Neven Nikolić: Ove sezone ne bi trebalo biti ispadanja iz lige · Intervju

Ova sezona u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine je u najblažem smislu riječi - čudna, a slobodno bi se mogao upotrijebiti i neki drugi, teži izraz.

Koronavirus izazvao je odgađanja i otkazivanja mnogo utakmica a gotovo da nema momčadi koja nije imala problema s ovom modernom pošasti 21. stoljeća. Ipak, košarkaši nekako guraju, iako na rubu regularnosti, a ove nove okolnosti u prvi plan izbacuju i neka iznenađenja kao što je to HKK Zrinjski. U redovima Mostaraca nikada nije igralo više domaćih, hercegovačkih košarkaša, a mladi trener, Metkovac Neven Nikolić koji je prije koji dan proslavio i prvu godinu na klupi mostarskog tima s ovom ekipom radi, možemo slobodno reći - čudo. Plemići su nakon 4 kola i to redom četiri teška protivnika, još uvijek neporaženi. Redom su padali Promo, Mladost, Čapljina i na koncu Sloboda u Mejdanu kojoj je Zrinjski ubacio 108 poena i to nakon što je tim izašao iz izolacije i nakon što je protekao dug period da ekipa nije imala nijedan momčadski trening.

Povodom svega toga Neven Nikolić govorio je za SportSport.ba a prvo nas je zanimao njegov dojam o dosadašnjem učinku Zrinjskog kojem se malo ko nadao:

"Prvo se mora znati da smo mi u ovu sezonu ušli bez pritiska" - otpočinje Nikolić i dodaje:
"Bio je plan razvijati mlade igrače i pokušati izboriti ostanak u ligi, znači to su bila dva primarna cilja. Od početka smo vrijedno zasukali rukave i krenuli s radom, a sve to je pratila dobra atmosfera u klubu. Iz tog svega proiEvo, zašle su i prve pobjede u pripremnom periodu protiv nekih jakih protivnika, abaligaša, prije svega Sutjesku, Široki i Pelister koji ima višestruko skuplji tim od nas. Mislim da je iz svega toga došlo i ovakvo otvaranje sezone. Dobar trening nas je doveo do toga. U sportu se rijetko poklapa dobar rad na treningu i dobar rezultat ali evo mi smo imali sreće da smo u početku poklopili te dvije karike i mislim da nam je vrijeme saveznik, da možemo biti sve bolji i bolji kako vrijeme odmiče." - mišljenja je Nikolić.

Evo, godina dana je da si u klubu, mišljenje mnogih je da je tvoj dolazak u datom momentu bio pravi spas za klub. Možeš li u nekoliko rečenica sažeti ovo vrijeme koje si do sad proveo u Mostaru?

"Pa prije svega mislim da je napravljen dobar posao. Selektiran je jedan mlad i poletan tim i to uglavnom od domaćih košarkaša. Mi na rosteru imamo ukupno 13 košarkaša, a od tog broja je čak 10 iz Hercegovine. Klub treba nastaviti u tom pravcu, prikupiti sve te momke koji će moći igrati ozbiljnu košarku. Jako smo zadovoljni povratnom inforamcijom od tih momaka koji su posvećeni svom cilju i koji vole raditi. Ovaj tim je s takvim stavom sigurno na dobrom putu da napravi nešto dobro. Ono što mogu reći o svojih godinu dana u Mostaru je da sam sjajno primljen i da se odlično osjećam tu i vjerojatno je i to jedan od razloga što je u klubu dobra atmosfera, što se dobro radi, dobro igra i što je sve to dovelo do ovakvog starta i velikog broja pobjeda."

Korona je napravila dosta lošeg košarci u BiH, ali opet, kod Zrinjskog takva tvrdnja ne stoji i možemo reći da je sva ova situacija u kojoj su priliku dobili mlađi košarkaši i koji je koriste prava stvar za preklanjskog prvaka?

"Meni je žao što većina klubova nije preuzela ovaj koncept. Ova sezona,je trebala biti usmjerena na razvoj mladih igrača i na kvalitetan trening. Vidim da je dosta timova slagalo roster s iskusnim košarkašima i da su se ulagala značajna sredstva. Kad se već znalo što nas čeka mislim da se trebalo u seniorski program trebao uključiti što veći broj mladih igrača i puno raditi s njima. Vjerujem da je to koncept koji bi unaprijedio domaću košarku a ne dovođenje stranih, starijih i iskusnijih košarkaša koji su na zalascima karijera."

Kolega s klupe Čapljine Boris Džidić zagovornik je ideje da u ovoj sezoni ne bude ispadanja iz lige. Podržavaš li takvu ideju?

"Naravno da jesam, bez obzira na to što mi imamo dobar rezultat. Mislim da liga ne može biti regularna jer nismo svi u istim uvjetima. Evo, sad smo mi do nedavno bili skoro 20 dana bez treninga dok su drugi timovi najnormalnije trenirali. Pa će onda u nekom drugom periodu biti suprotno. Mislim da je jedino rješenje da niko ne ispadne i da se klubovi nekim kompromisima dogovore oko ovih odgođenih utakmica i da se prvenstvo nekako privede kraju. Nebitno hoće li se prvenstvo produžiti do šestog mjeseca ili ne, važno je da se košarka ne zaustavlja i najbolje bi bilo da ne bude putnika u niži rang, a na Savezu je da pronađe rješenje na koji način će se doći do prvaka države."

Nevene, je li ovaj sjajan start Zrinjskog povukao neke veće ambicije u odnosu na one prvotne?

"Mislim da mi trebamo biti čvrsto na zemlji. Nismo mi u poziciji da bilo kome prijetimo i jedna smo od najmlađih i vjerojatno najneiskusnija ekipa u ligi. Ne bih gledao puno prema naprijed osim što želim da nastavimo s ovako kvalitetnim treningom i po mogućnosti s kvalitetnom igrom. Želim da rastemo iz utakmice u utakmicu i da naši igrači bivaju sve bolji i bolji i da napredujemo kao tim."

Dojam je da i ti kao trener rasteš uz ovaj mladi tim?

"Pa tako je, to je sve normalno. Mogu reći da mi je ova godina u Zrinjskom jako mnogo pomogla da se izgradim kao trener. Kako mi treneri učimo igrače, postoji dosta situacija u kojima oni uče nas. Uvijek je to tako. Kada trener ima kontinuitet rada s nekom ekipom logično je da kako oni postaju bolji, tako i on napreduje i raste i sigurno si u pravu kada kažeš tako."

Ne računajući Igokeu koja igra sjajno u ABA ligi i Ligi prvaka i koja je sada zaista razina iznad sviju, kako vidiš neki eventualni konačni rasplet ovog prvenstva?

"Mislim da su Sparsi najozbiljniji kandidat da ovaj dio prvenstva budu prvoplasirani. Imaju odlično selektiran tim i dosta dobro rade. Dosta timova je uložilo značajna sredstva ali ih je korona poremetila u svemu. Odličan primjer za to je Bratunac koji je složio odličan tim, no bolest ih je strašno poremetila i loše su otvorili sezonu. No siguran sam da će se oni itekako podići kako sezona bude odmicala. Vidim u vrhu i Široki i još par ekipa koje pretendiraju da budu u vrhu. Ne znam šta će biti s Igokeom, ako se oni uključe, vjerojatno će biti prvaci jer imaju fantastičan roster. Ukoliko ne bude njih, ima više ekipa, barem 4 koje bi mogle završiti kao prve."

Za kraj, kakve su tvoje osobne ambicije u budućnosti?

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

"Iskreno, sve moje ambicije vezane su samo za Zrinjski. Volio bih nešto napraviti s ovim timom. Ne mogu reći da sam došao da osvojim trofej no bio bih vrlo sretan kada bi nam se otvorila mogućnost za nešto takvo. Ja jednostavno volim Zrinjski, kao klinac sam košarku zavolio ovaj klub jer se zna da je Zrinjski u ratu prve utakmice igrao upravo u Metkoviću pa je ta ljubav tako, spontano nastala. Bila bi mi velika čast napraviti nešto s ovim klubom i nadam se da ću to i postići." - završio je Neven Nikolić razgovor za SportSport.ba.

Četrdesetogodišnji Nikolić zaista je spasio klub kada je prošle sezone došao i usmjerio Plemiće u luku spasa, a potom umalo i u borbu za Ligu 6. Veliki radnik koji se ne libi reći kako raste uz ovaj tim i sigurno trener koji će sa svojim pristupom sigurno napraviti nešto veliko u karijeri. U Mostaru ili negdje drugo...

Top Komentari

Realist
Bravo Nevene !!!
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi