Selimović: Bez ozbiljnog ulaganja nema velikih rezultata!

Prvi čovjek OKK Spars Realway o uspjehu reprezentacije, bh. sportu...

Selimović: Bez ozbiljnog ulaganja nema velikih rezultata! · Intervju

S. Mlaćo

Prvi čovjek OKK Spars Realway i dobro poznato lice u bh. sportu Nihad Selimović veoma je sretan zbog plasmana košarkaške reprezentacije naše zemlje na Eurobasket.

OKK Spars Realway se 'pohvalio' da u reprezentaciji trenutno ima šest košarkaša koji nose ili su ranije nosili dres tog kluba, što je zaista velika stvar i uspjeh vrijedan svake hvale.

Selimović ističe da je bh. sportu potrebno sistemsko rješenje, te da se još jednom pokazalo da je sport najveći ambasador jedne zemlje. Prvo se dotakao uspjeha košarkaške reprezentacije.

"Napravljen je veliki uspjeh, a bili smo i bez glavnih zvijezda. Ne sjećam se kada smo to mi pobjeđivali rivale sa 30-40 razlike... Istina, i ostale reprezentacije nisu bile u najjačim sastavima, ali to ne umanjuje ovaj rezultat i pobjede koje smo ostvarili", priča Selimović na početku razgovora za SportSport.ba.

Kao prvi čovjek Sparsa ponosan san je što je njegov klub iznjedrio skoro pola trenutne seniorske reprezentacije, a veliki broj košarkaša ima i u omladinskim selekcijama naše zemlje. Jasan je to pokazatelj kvalitetnog i organizovanog rada koji daje rezulate.

"Naravno da sam ponosan, ali nije to neki novitet. Za uspjeh svake reprezentacije su bitni domaći klubovi, da su na što većem nivou, da igraju što kvalitetnija takmičenja... Nema reprezentacije Srbije bez jakog Partizana i Zvezde, Slovenije bez jake Olimpije, Hrvatske bez jake Cibone... Pogotovo sada kada su ove okolnosti, zabrane i slično".

Nije tajna da su igrača Sparsa na cijeni. Mnogi mladi talenti već sa nepunih 15-16 godina u bilježnicama su brojnih skauta.

"Petnaest godina smo svjesni da je ovo jedini ispravan put, iako je najteži. Počinju dolaziti rezultati, a u sportu je najbolji kontinurani rezultat, odnosno da imate u kontinuitetu mlade igrače koji dolaze i koji zamjenjuju te starije. Kada je riječ o reprezentaciji, moram reći da je pozitivna stvar izbor selektora. Rukovodstvo saveza se odlučilo za mladog i perspektivnog trenera, kvalitetnog koji je u drugim sredinama već imao zapažene rezultate. To je pravi put, da se čovjek postavi na duže staze, a vidimo da da momci dišu kao jedan. Nijedan igrač se nije štedio, te kada na to dodamo stvarni kvalitet mislim da ćemo imati respektabilnu reprezentaciju koja može narednih deset godina igrati velika takmičenja".

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Korona je sve poremetila. Koliko država pomaže sportu, sada je vjerovatno to još potrebnije, ali to je teško očekivati?

"Generalno, sve je ovo neka borba. Mi moramo sistemski riješiti sport ako želimo razmišljati o velikim rezultatima. Bez ozbiljne podrške i ozbiljnog ulaganja u sport nema velikih rezultata. Suludo je bilo kakvo poređenje sa regionom ili Evropom. Situacija sa pandemijom je dodatno pogoršala situaciju u državi, teže je i pronaći novac za sport. Pokazalo se da je sport najveći ambasador države i da sve što se uloži u sport višestruko vrati državi", dodao je Selimović na kraju razgovora.

Top Komentari

user1590396893
Kad bi ovakvih projekata bilo više i kad bi država stala uz sport i shvatila da je to najveći ambasador imali bi medalje sa velikih takmičenja u svim sportovima
3 0
dinass
Koliko Dinokiovih igraca ima ili koji su potekli iz KK"Bosna"? Da se zna volio bi da imamo Bosnu koja igra euroligu.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi