Gazda Denvera nakon sedam godina otkrio zašto je izabrao Jokića, a ne Nurkića: Rekao sam treneru...

Josh Kroenke objasnio šta se dešavalo 2017. godine

Gazda Denvera nakon sedam godina otkrio zašto je izabrao Jokića, a ne Nurkića: Rekao sam treneru...

Endin Čaušević

Jusuf Nurkić i Nikola Jokić svojevremeno bili su saigrači u Denver Nuggetsima, ali su čelnici kluba morali da se na kraju odluče za jednog od njih dvojice. Izbor je pao da Jokić ostane u Denveru i da Nurkić napusti klub, a vlasnik ovog tima Josh Kroenke sada je objasnio zašto su donijeli takvu odluku.

Nurkićev prvi klub u NBA ligi bili su Denver Nuggetsi koji su ga doveli 2014. godine, te je bh. reprezentativac za ovaj klub igrao tri sezone. Godinu kasnije u Nuggetse je stigao i Jokić, te je došao ubrzo trenutak kada su morali da biraju koji od njih će ostati, a ko će morati da napusti Denver.

Dvije sezone su Nurkić i Jokić igrali zajedno i imali podijeljenu minutažu, ali nakon toga u klubu su shvatili da jedan od njih mora da napusti Denver i da se igra gradi oko centra koji će ostati u Nuggetsima na duže staze.

Na kraju je Nurkić bio taj koji je 2017. godine trejdovan u Portland Trail Blazerse što je bilo poprilično iznenađujuće. No, jasno je da je Denver donio pravu odluku s obzirom da je Jokić postao jedan od najboljih igrača svijeta i donio je ovom klubu titulu prvaka NBA lige.

Po prvi put o ovome pričao je i vlasnik Denvera, Josh Kroenke, koji je na kraju bio taj koji je donio konačnu odluku oko toga ko će napustiti klub.

"Ako neko kaže da je tada znao kako će stvari ispasti na kraju onda sigurno laže. Želio sam što više mlađih igrača u ekipi, tada su mi rekli da ima jedan momak kojeg trebam pogledati i koji želi da ostane još godinu dana u Evropi. Pokazali su mi snimak i bilo mi je jasno da mu je košarkaški IQ veći od osvih. Došao je na ljeto 2015. godine, a tada smo imali i Nurkića u ekipi i nismo mogli da se odlučimo šta da radimo s njima dvojicom", priča Kroenke i nastavlja.

Oglasi

"Obojica su bili talentovani centri sa sjajnim vještinama. Tada su svi željeli da budu protiv Golden Statea i imaju niske petorke. Nismo mogli da igramo u isto vrijeme i s Jokićem i s Nurkićem. Morali smo stati, razmisliti i donijeti odluku. Nakon prve Jokićeve sezone počela je i druga i tada smo shvatili da moramo izabrati ko će ostati, a ko otići".

"Jusufov ugovor je bio pri kraju, a analitičari su napravili svoj posao i poređenja. Na papiru je pislo igrač A i igrač B i poređenje njih u drugoj sezoni. Jedina razlika bila je što je prvi igrač bio dvije godine stariji. Jasno su se vidjele da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Tada sam im rekao da želim pokušati da pogodim ko je to i išao sam na Nikolu. Pitao sam da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige, a oni su mi rekli 'To je Larry Bird'. Tada smo se svi samo pogledali...".

"Način na koji Nikola igra to se ne vidi golim okom, ali kada gledaš na neki duži period i kada vidiš kako utiče na igru onda se sve vidi. To je bilo u prvoj sedmici decembra i rekao sam treneru da se nikada neću miješati u njegov posao i birati ko igra, a ko ne, ali da ako već moramo da biramo između njih dvojice da Nikola bude u timu. Nekoliko dana kasnije Jokić je zaigrao u prvoj petorci i više nije ni izašao iz nje".

Nurkić je iz Denvera otišao u Portland gdje je proveo šest godina i imao je nekoliko dosta dobrih sezona i pored problema s povredama.

Prošle godine naš reprezentatitac prešao je Phoenix Sunse gdje mu ide poprilično dobro i pokazao je o kakvom centru je riječ.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi