Div nestvarne visine odabrao tim u kojem će igrati
Foto - Instagram

Olivier Rioux donio odluku

Div nestvarne visine odabrao tim u kojem će igrati

M. Šljivak

Mladi kanadski košarkaš Olivier Rioux (17) odlučio je karijeru nastaviti na univerzitetu Florida. Tako će košarkaški program Gatorsa od naredne sezone pod košem imati momka koji je visok nestvarnih 231 centimetar.

Olivier Rioux dečko je o kojem se priča u proteklih nekoliko godina. Razlog je svakako njegova ogromna visina što mu je donijelo status najvišeg tinejdžera na svijetu.

Rioux je rožen u Kanadi, ali je već odavno dio košarkaškog programa IMG Akademije na Floridi. Odlučio je da ne seli iz ove države i odabrao je košarkaši program univerziteta Florida.

"S ponosom želim objasniti da sam odabrao Florida Gatorse za 2024. godinu. Hvala svim mojim trenerima koji su mi pomogli u proteklim godinama. Avantura se nastavlja na Floridi", poruka je ovog 231 centimetar visokog tinejdžera.

Oglasi

On će preko ovog univerziteta pokušati doći do NBA lige. To mu je jasan cilj, a ako u njemu uspije podijelit će prvo mjesto kao najviši košarkaš lige ikad. Po 231 centimetar bili su visoki Gheroghe Muresan i Manute Bol.

Postoji naravno mogućnost da Rioux dodatno naraste. Velika je mogućnost da se to desi, a treba svakako napomenuti da je najviši čovjek koji je ikada kročio na parket bio Kinez Sun Mingming s nestvarnih 236 centimetara.

17-godišnjak je tokom školovanja na IMG Akademiji bio dominantan, ali proteklog ljeta nije previše blistao u dresu reprezentacije Kanade na Svjetskom prvenstvu do 19 godina.

Istina, bio je Olivier među najmlađima na turniru, nije igrao previše, a ubacivao je 3.2 poena i imao je 3.4 skoka po utakmici.

Ima Rioux već i evropskog iskustva. Kratko je bio dio madridskog Reala, boravio je nekoliko mjeseci u Francuskoj s Phenomsima, no odabrao je šklovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i očigledno nije pogriješio.

Naravno, njegova visina je privlačna brojnim sponzorima u svijetu košarke. To mu donosi mnoge pogodnosti iako nije nimalo lako živjeti s ulogom najvišeg tinejdžera na svijetu.

Njegovi roditelji su također poprilično visoki. Otac Jean Francois je 210 centimetara, a majka Anne koja je bivša plivačica ima 185 centimetara.

Top Komentari

Treba uvesti limit visine kosarkasa, tako na primjer da kosarkas ne moze biti visok preko 2 m i 10 cm, za ove preko 2 m i 10 cm neka se izmisli neka nova sportska disciplina, obzirom na njihovu enormnu visunu. Kosarkas sa visinom 2 m i 30 cm stojeci moze zakucati kos, ne mora ni da skoci, takvi ne gadjaju kos, nego spustaju loptu s visine u kos, kod takvih igraca nema neki kvalitet ili znanje, jednostavno koristi svoju visinu bogom data, takvi kosrakasi su takoreci divovi medju patulcima, dakle Div sa Patuljcima igra kosarku, patuljci hendikepirani zbog svije visine. Treba biti isto kao u boksu, neka se svako bori u svojoj kategoriji prema tezini, dok u kosarci kategorija prema visini.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi