Legenda začepila usta bivšoj zvijezdi koji bi otjerao Jokića i Dončića iz lige: Bolji su od svih...
Mašina za koševe NBA gleda isključivo zbog evropskih igrača

Oscar Schmidt sasvim iskreno

Legenda začepila usta bivšoj zvijezdi koji bi otjerao Jokića i Dončića iz lige: Bolji su od svih...

M. Šljivak

Pravu buru izazvala je izjava nekadašnje NBA zvijezde Gilberta Arenasa da su košarkaši iz Evrope upropastili NBA i da bi ih sve potjerao iz lige. Na njegove riječi uzvratio je čuveni Brazilac Oscar Schmidt koji tvrdi da NBA gleda isključivo zbog stranaca kao što su Luka Dončić i Nikola Jokić.

Za legendarnog Oscara Schmidta dilema nema. Luka Dončić i Nikola Jokić su najbolji NBA igrači i Brazilac najjaču košarkašku ligu isključivo gleda zbog njih i ostalih stranaca.

Tako je Schmidt bacio rukavicu u lice nekadašnjoj zvijezdi Gilbertu Arenasu koji bi potjerao sve evropske igrače jer tvrdi da su upropastili ligu.

"Meni se gleda Luka Dončić, gleda mi se Nikola Jokić. Više volim gledati strance nego Amerikance. Razlog je jednostavan. Oni su mnogo bolji od američkih igrača. Mnogo, mnogo bolji", rekao je Oscar Schmidt i dodaje:

"Pogledajte kako Jokić igra. Osvojit će svoj treći MVP naslov. Ne može skakati, ali zna šutirati i raditi sve šta želi. Čovjek na dnevnom nivou pravi triple-double."

Oglasi

"Nevjerovatan je. Jednom sam ga gledao, šutirao je, a zatim boom - dodavanje iza leđa. Ma, dajte", rekao je legendarni Schmidt.

Oscar Schmidt jedan je od najboljih košarkaša van Sjedinjenih Američkih Država u historiji. Karijera mu je trajala od 1974. do 2003. godine.

Brazilska legenda je bio mašina za koševe. U karijeri je nastupao za nekoliko brazilskih timova, te za JuveCasertu i Paviju i Taliji, kao i za španski Valladolid.

Schmidt je karijeru završio s prosjekom od nevjerovatnih 32.6 poena po meču. Zabio je ukupno 42.044 poena, ali treba napomenuti da je ova cifra i veća jer pojedinih podataka s njegovih utakmica nema. Apsolutni je rekorder po broju poena u svijetu košarke.

Oglasi

Iako je imao pozive iz NBA lige nikada se nije odlučio otići u najjaču košarkašu ligu svijeta i uživao je u evropskoj košarci.

Gilbert Arenas ponižavao košarkaše iz Evrope

Gilbert Arenas je nedavnom izjavom ponizio košarkaše iz Evrope. Tvrdi da su oni uništili američki stil igre zasnovan na kontakt igri

"NBA je 'ukinula' agresivnu košarku kako bi se otvorila prema Euroligi. Kada su Evropljani počeli dolaziti, liga je bila previše teška i prežestoka za njih. Na kraju su omekšali pravila kako bi se otvorili prema inostranim igračima", rekao je Arenas i dodaje:

"Nisu omekšali pravila za Amerikance već samo za one što dolaze iz Evrope. Šta mislite zašto govore da će Evropljani predvoditi ligu za pet godina? Više trica, dodavanja, to nije naša liga, ovo nije američki stil, to je evropski stil igre."

"Ovo je liga tricaša jer kopiraju evropski stil igre. Igra Sunsa pod D'Antonijem je bila - nećemo faulirati da možemo trčati i zabiti trojku. To je sve što je radio. Žele što više ovih klinaca iz Evrope kako bi mogli proširiti posao", rekao je Arenas.

Njegove riječi izazvale su veliku pažnju. Za mnoge je izgovorio tonu gluposti, no ima i onih koji ga podržavaju u svemu. Nevjerovatno...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi