Preminuo Tex Winter, tvorac legendarnog "trokut napada"

Phill Jackson i Winter zajedno su pokorili NBA ligu

Preminuo Tex Winter, tvorac legendarnog "trokut napada"

U 96-oj godini na Manhattanu preminuo je legendarni košarkaški trener Tex Winter koji će u povijesti košarke ostati upamćen kao tvorac čuvenog "trokut napada" kojim je kasnije Phil Jackson s Bullsima, kasnije s Lakersima pokorio NBA ligu.

Karijera Texa Wintera krenula je davne 1947 godine na Kansas Stateu gdje je bio pomoćnikom velikom Jacku Gardneru, dok je na Marquetteu nešto kasnije postao najmlađi košarkaški trener u povijesti koledž košarke sa samo 30 godina.

Tex Winter je 1962 godine objavio "The Triple Post Offense", a 1971 godine domogao se i klupe NBA kluba. Vodio je Rocketse iz Houstona tijekom dvije sezone. Njegovi sjajni dani karijere počinju kada ga je Jerry Krause zaposlio kao pomoćnog trenera Chicago Bullsa, a sve ostalo je povijest. Uz pomoć njegovih napadačkih setova, u kojima je naravno prednjačio "Triangle offense" Bullsi su se domogli 6 naslova prvaka iz 6 finala koje su odigrali.

Winter je 1999 godine s Jacksonom otišao u Lakerse gdje su u periodu od 2000 do 2002 u Kaliforniju donijeli tri naslova prvaka, a "trokut napad" bio je glavno oružje i u osvajanju tih titula. 2009 godine Winter je bio stručni savjetnik Lakersa u sezoni koja je također donijela naslov u "grad anđela".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti