Rubio: Otvaranje sobe za oboljele od raka veće je dostignuće od osvajanja Svjetskog prvenstva

Rubio i Claver u humanitarnoj akciji

Rubio: Otvaranje sobe za oboljele od raka veće je dostignuće od osvajanja Svjetskog prvenstva

Osvajači zlatne medalje na netom završenom Mundobasketu, španjolski košarkaši Ricky Rubio i Victor Claver otvorili su sobu za pacijente oboljele od raka na "Dexeus University Hospital" bolnici u Barceloni.

Da ne bude zabune, ne radi se o običnoj bolničkoj sobi, već o prostoru gdje oboljeli od ove opake bolesti mogu provesti vrijeme u kojem nisu na terapijama na mnogo ljepše i opuštenije načine.

Pod sponzorstvom Fondacije Ricky Rubio bolnička soba dobila je novo ruho, te je podijeljena u nekoliko različitih odjela u kojima se izdvajaju dijelovi za razonodu, čitanje i wellnes. I Rubio i Claver su izgubili po jednog roditelja koji su izgubili bitku s rakom pa će tako ova soba ili bolje rečeno prostorije dobiti ime po Victorovom ocu Javieru. 

"O ovome sam sanjao otkad je moja mama preminula" - rekao je Rubio te dodao: -"Ovo je puno jače i vrijednije nego osvajanje Svjetskog prvenstva. Moja majka je prolazila brojne kemoterapije u Sjedinjenim Državama i to su momenti koji su me obilježili za cijeli život. Provodila je vrijeme i ovdje u ovoj sobi koju danas nakon radova nisam prepoznao i koja danas uopće ne izgleda kao bolnički odjel. Nadam se da će svim oboljelim ovo barem malo omogućiti da se isključe iz teške svakodnevice, ne moraju baš svi momenti u bolnici da budu loši" - kazao je sjajni playmaker koji je i svoju MVP titulu posvetio pokojnoj majci. 

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

"Obojica smo prošli iste situacije" - dodao je Victor Claver i nastavio: -"sad vidimo da podupiremo jedan drugog, ne samo na terenu, ne samo u dodavanju lopte i postizanju koševa. Ricky je MVP Mundobasketa ali također je MVP i u promoviranju ovakvih stvari i inicijativa. Moja obitelj i ja zahvalni smo do neba što je ovaj projekt i ovaj prostor nazvan po mom pokojnom ocu" - izjavio je sjajni krilni centar Barcelone. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi