SCH, demokratija i ostala bratija
Nakon zvanične dobrošlice Omiću, uslijedila je navijačka "lošedošlica"

Alene, crni Omiću šta uradi sam sebi

SCH, demokratija i ostala bratija · Kolumna

Riječ "shizofrenija" potiče od grčkih riječi shisis (cijepanje, rascijep) i phrenos (duša). Ime je prvi put upotrijebio Eugen Bleuler 1911. godine označavajući time posebnu grupu sindroma psihičkih poremećaja. 

Riječ "demokratija" izvedena je iz grčke riječi demos (narod) i kratia (vladati). Drevni Grci su koristili riječ demokratija za vlast mnogih u odnosu na vlast nekoliko osoba.

"Hrvat, šiptar i balija, nisu naša bratija", transparent je navijača KK Crvena zvezda kojim su Delije iskazali svoje neskrivene "simpatije" prema najnovijoj akviziciji Alenu Omiću, na utakmici protiv Olympiacosa u sklopu Eurolige.

Ime Alen, najčešće se doživljava kao muslimansko. Značenje imena, međutim, dolazi od engleskog Alan, te od keltskog alanus što znači lijep, naočit, skladan.

A riječ Delije?

"Делије (отур. دلی; тур. deli — луд, храбар, дрски) су били турски ирегуларни војници, лака коњица. На Балкану се прво јављају у Босни, а затим и у Србији. Регрутовани су из редова исламизованог становништва на територијама које су заузели Османлије. Беглербегови и санџак-бегови често су имали своје делије, а Гази Хусрев-бег је, по неким изворима, имао војску од 10.000 делија."

Delije su (dakle, turski) naziv za navijače Crvene zvezde, kluba koji je formiran u vrijeme komunizma, što i sam naziv sugerira. Crvena zvezda, antifašistički je simbol. Petokraku su u Drugom svjetskom ratu nosile i partizanske i formacije ruske Crvene armije.

Gro navijača te i takve Crvene zvezde, Delija, štovatelji su lika i djela četničkog vojvode Draže Mihajlovića, a nije im mrzak, naprotiv, ni Ratko Mladić...

Nije to tako prije bilo, ili barem nije smjelo biti. U komunizmu se nije smjelo svašta pričati, no sada je demokratija, vlast "mnogih u odnosu na vlast nekoliko osoba". Sada je moguće da ste štovatelj svega suprotnog od onoga što vaš klub nominalno predstavlja.

Prije je međutim bilo i manje šizofrenije, tačno se znalo šta je šta, stvari su su nazivale pravim imenom. U zdravijoj atmosferi Crvena zvezda mogla je biti evropskim prvakom. U njoj je mogao igrati i Hrvat i Šiptar i Balija i svi su bili bratija. Štaviše pjevalo se i Husrefu Musemiću i Seadu Sušiću, Refik je podigao "ušati" pehar u Bariju...

Bez obzira koliko se Alen Omić upinjao da dokaže da nije musliman, Slovenac tuzlanskog porijekla samo još više doprinosi kolektivnom ludilu i dokazuje da je suštinski balija, podanik uvijek spreman na dodvoravanje i ulizivanje.

I što se više brani i opravdava - umjesto da od sebe napravi mangupa pa, iako je ateista, kaže kako većeg muslimana od njega, eto, nema - to ga još više gaze, ismijavaju, nipodaštavaju.

"Došao sam zbog navijača, znam da Crvena zvezda ima najbolje navijače u historiji, došao sam da igram za boju dresa”, kazao je Omić koji je na konkretno pitanje o transparentu koji su Delije istakle odgovorio: “Ne znam, nisam vidio… Došao sam da igram košarku”.

Nije vidio čovjek. Ateista Alen, Tuzlak koji je igrao za Sloveniju.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Crvena zvezda, Delije, Alen, Draža, Demokratija... sve je to jedna shizo bratija koja egzistira u atmosferi psihijatrijske klinike.

Pa i kad bi čelnici Zvezde doveli Kareema Abdul-Jabbara, džaba im je to. Može Kareem čak reći i da nije musliman nego ateista. Ili bi ga možda prihvatili? Ipak, nije Kareem Omić, nije balija.

Top Komentari

Kai Kaii
ovo je OMICA ALENA naucila SDP kako treba da se ponasa , kad te psuju i vrijadjaju ti polizi i suti
17 15
Mafalda Genovese
Zaraditi novac online nije više san. Zaradite do 8 k USD mjesečno. Nema potrebe za prethodnim iskustvom. Lako je i userr friendly sustav. Za detaljne informacije provjerite sljedeću vezu... ▬▬▬▬▬ ➥➥➥➥ w­w­w.­T­r­g­o­v­i­n­a­9­.C­o­m
0 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi