U Manili su odmah nakon utakmice nastale fotografije "strave i užasa"

Ponosni, ali ipak tužni

U Manili su odmah nakon utakmice nastale fotografije "strave i užasa"

Edmir Škorić

Košarkaška reprezentacija Srbije danas je u finalu Svjetskog prvenstva u Manili poražena od Njemačke sa sa 83:77.

Srbija je bila blagi favorit, ali Njemačka je nakon SAD-a "sredila" i Orlove. Sjajnom igrom u drugom poluvremenu Nijemci dolaze do velike pobjede i do zlatne medalje.

Imali su i +12, Srbija uspjela da se vrati, bila na samo tri poena zaostatka, no posljednjih 60-ak sekundi se izabranici Svetislava Pešića ne snalazi najbolje i na kraju ostaju bez pobjede.

Nakon što je označen kraj meča, počelo je veliko i zasluženo slavlje njemačke reprezentacije. Njemački košarkaši su plakali od sreće, ali s druge strane, igrači Srbije u suzama.

Bogdanović, Avramović, Milutinov, Jović, Gudurić... svi su redom jecali uplakanih očiju, svjesni da su imali zlatnu šansu za svjetsko zlato, ali je Njemačka na kraju bila ipak jača.

Oglasi

Iako bez Nikole Jokića, Vasilija Micića i mnogih bitnih igrača, uz sve to povrijedio se i Ognjen Dobrić na početku današnjeg finala, košarkaši Srbije pokazali su karakter, kvalitet i velikom borbom na kraju došli do samog finala, izbacivši pritom Litvaniju i Kanadu.

Selektor Srbije Svetislav Pešić umalo je danas ispisao historiju košarke, još jednom u svojoj karijeri.

Do danas je imao pet od pet finalima. S reprezentacijom Jugoslavije osvajao je U16 Evropsko prvenstvo 1985. godine i U19 Svjetsko prvenstvo dvije godine kasnije, a kao selektor Njemačke 1993. godine osvojio je Eurobasket.

Oglasi

Također, bio je prvak Evrope i Svijeta sa Srbijom 2001. i 2002. godine. Upravo je Pešić bio glavni adut Srba tokom cijelog turnira i zaista je malo nedostajalo da nastavi svoj nevjerovatan niz u finalima.

Igrači Srbije na kraju su dobili srebrne medalje, a na njih su svi jako ponosni, iako im je jako teško palo to što su danas poraženi, što uostalom pokazuju i suze na njihovim licima.

Oglasi

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi