Srbijanski košarkaš poručio: Nismo nebeski narod, a Kosovo već decenijama nije naše

Nikola Kalinić 'uzburkao strasti' u Srbiji

Srbijanski košarkaš poručio: Nismo nebeski narod, a Kosovo već decenijama nije naše

Košarkaš Fenerbahčea i reprezentacije Srbije Nikola Kalinić dao je vrlo interesantan intervju za magazin Blic, u kojem se dotakao i nekih stvari koje nemaju dodirnih tačaka sa košarkom.

Između ostalog, Kalinić je govorio i o Kosovskoj bici te sasvim iskreno poručio da "Srbi nisu nebeski narod", nakon čega je zaključio da će ga nakon tih riječi mnogi u domovini vjerovatno zamrziti.

"Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zbog ovih rečenica zamrziti, ali vrijeme je da neko to kaže javno - Riješimo taj problem, izvucimo što možemo i nastavimo dalje", rekao je Kalinić, te nastavio:

"Kosovska bitka se odvila prije 600 i više godina i to već desetljećima nije 'naš' teritorij. Neka me isprave stariji i pametniji ako griješim... Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bit će nam bolje".

"Da se ne lažemo, nismo nebeski narod, niti smo ikada bili. Imali smo svijetlih trenutaka u prošlosti, ali pomirimo se s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj karti svijeta. Ko mi ne vjeruje, neka proputuje svijetom i kaže strancima odakle je i ko je. Doživjet će šok, siguran sam. Ja sam ga doživio".

"Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Njemačke i Francuske, prvi je bio 1963. godine, dakle 16 godina poslije svega što se događalo u Drugom svjetskom ratu. Hej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno i pogledajte gdje su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu...", dodao je košarkaš i zaključio:

"Gledam ista lica otkad znam za sebe. A realno stanje u Srbiji, uz izuzetak Beograda i donekle Novoga Sada, sve je gore. Razumijem da su politika i fotelje kao droga, lako je navući se, ali dosta je više. Očigledno je da nas ta politika i ideje iz 20. stoljeća ne vode nikuda. Zakazali su mladi iz osamdesetih i devedesetih koji su dozvolili da ih posvađaju i podijele".

Top Komentari

Arnel925
Ovo nije Srbin pravi kad ovako zbori
2 21
VelaHavle
Decko, izgleda da si pametan i svijetli primjer svog naroda - zato ti slijedi uzimanje pasosa i proglasavanjem persone non grata
15 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi