Svjetsko prvenstvo ostaće samo san: Češka pobijedila BiH u Skenderiji!

Novi poraz bh. košarkaša

Svjetsko prvenstvo ostaće samo san: Češka pobijedila BiH u Skenderiji!

M. Šljivak, foto: T. Hebib

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Skenderiji od Češke rezultatom 80:85 i naša selekcija neće vidjeti Svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine.

Naš protivnik je večeras bio šuterski veoma raspoložen, bh. tim nije imao pravi odgovor i na kraju je Češka došla do pobjede koja ih vodi na Svjetsko prvenstvo.

Česi su vodili tokom kompletnog prvog poluvremena. Držali su jako visok tempo igre i sredinom prve dionice u nekoliko navrata odlaze na devet poena prednosti. Potom slijedi serija vezanih poena Jusufa Nurkića i naš tim smanjuje zaostatan na minus četiri (18:22) nakon deset minuta igre.

I tokom druge dionice Češka je bila ta koja je konstantno vodila. Na sredini ovog dijela igre ponovo su na plus devet (23:32), ali zatim bh. tim pravi jako dobru seriju (12:2) i poenima Gegića dolazimo do izjednačenja rezultata na 35:35.

Imao je Gegić potom šansu da po prvi put donese prednost našoj selekciji, ali je promašio zakucavanje, Česi su sa druge strane pogodili, da bi prvo poluvrijeme poenima za minus jedan okončao Edin Atić, 37:38.

Poenima Nurkića na otvaranju drugog poluvremena BiH po prvi put dolazi do vodstva 39:38, a zatim centar bh. tima uspijeva ponovo zabiti i iznuditi četvrti prekršaj Jana Veselog.

Česi ne dopuštaju da se bh. tim previše odvoji. Nurkić je dobio treću ličnu grešku, ali je Kikanović držao naš tim na visokom nivou igre. Rezultatska klackalica viđena je u trećem periodu, a Češka je pogađa salve trojki koje su ih održavale u kakvoj-takvoj prednosti.

Nurkić na četiri minute prije kraja treće dionice dobija četvrtu ličnu, Češka odlazi na plus pet, ali BiH sa dvije vezane trojke dolazi do prednosti. Imao je naš tim i plus tri, no Hruban novom trojkom u zadnjoj sekundi pogađa za 60:60 na ulasku u posljednju dionicu.

Iako su ostali bez Veselog koji je dobio petu ličnu odgovornost na sebe je u posljednjoj dionici preuzeo Tomaš Satoransky koji je pogađao apsolutno sve, a i razigravao je odlično ostatak ekipe.

Na sredini posljednje četvrtine Češka ima šest poena prednosti (64:70) i pred selekcijom BiH bio je jako težak zadatak. Ulazak Nurkića u finišu donio je mnogo. Dominirao je bh. centar pod koševima i na dvije minute do kraja ekipa Jasmina Repeše dolazi na minus jedan, 74:75.

Potom sudije Nurkiću sviraju peti faul i najbolji bh. košarkaš je morao na klupu. Atić nas je trojkom na minut do kraja ponovo vratio u igru 77:79, ali Satoransky pogađa za plus četiri na 35 sekundi do kraja, 77:81.

Kikanović potom promašuje dva bacanja i tu nam je bio kraj, pa je Češka završila posao i došla je do pobjede i na korak su od plasmana na SP, iako je Kikanović smanjio na 80:80 15 sekundi prije kraja.

Tomaš Satoransky je sa 22 poena predvodio Češku, Schilb je dodao 20, a Hruban 17. Kod BiH Jusuf Nurkić je ubacio 19 poena uz 15 skokova, a Kikanović je dodao 18.


Kvalifikacije za SP:

BiH - Češka 80:85 (18:22, 19:16, 23:22, 20:25)

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

BIH: Nurkić 19, Alibegović, Atić 13, Stipanović, Vrabac, Milošević 6, Gegić 2, Kikanović 18, Musa 15, Hasandić 2, Lazić 5, Zahiragić.

Češka: Auda 3, Pumprla 2, Hruban 17, Satoransky 22, Schlib 20, Balvin, Sirina, Peterka, Bohačik 5, Palyza, Vesely 4, Križ 12.

Promo

Top Komentari

dileo
Nurkic pokazo koliko mu je stalo svaka cast doktore nas i vise niko nema pravo da ga proziva ni za sta pa.makar nikad ne dosao s obzirom kakva smo ekipa bolje mu je da ostane trenira i sprema se za NBA
85 9
Edward NewGate
razlika između nas i Čeha je ta sto smo mi sportsko seljacki obrazovani, dok su česi za nas prava gospoda u sportskom smislu... igramo sporo, neorganizovano, na silu hocemo koševe, igramo individualno bez obzira sto imamo dva kvlitetna košarkaša.. kad smo mi odigrali akciju pa napravili višak za šut za dva ili 3 poena? ja se Bogami ne sjecam toga, kad smo odigrali neki pik and rol? nikad... ukratko sve bezveze
55 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi