U Mejdanu se ugasilo svjetlo: Nekadašnji prvak Evrope ispao iz Premijer lige!
Sumorni dani nekadašnjeg giganta iz Tuzle

Od nekadašnjeg giganta ostalo je samo ime

U Mejdanu se ugasilo svjetlo: Nekadašnji prvak Evrope ispao iz Premijer lige!

E. Dindić

Košarkašice Jedinstvo Piemonta porazom od Željezničara u Sarajevu završile su najgoru sezonu u dugoj historiji kluba. 

U nikada slabijoj konkurenciji, nekadašnji prvak Europe završio je na 10. mjestu od ukupno 11 klubova. Ostvareno je šest pobjeda i velikih 14 poraza, koliko imaju i košarkašice Slobode, Brčanke i Željezničara. Međutim međusobni duel Tuzlanke je na kraju sezone doveo na mjesto koje vodi u niži rang.

Istina u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji A1 liga, klubovi koji bi željeli igrati Premijer ligu okupe se 20 dana prije prvenstva i odigraju svako sa svakim, te na taj način daju učesnika iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. Iz košarkaške lige Herceg Bosne godinama niko nije želio da nastupi u višem rangu takmičenja, da bi prošle godine tu famu razbila ekipa Livna i odigrala sa podmlađenim sastavom dobru sezonu, koju je krunisala solidnim šestim mjestom. Dok će iz Republike Srpske po svemu sudeći novi prvoligaš biti ekipa Trebinja 03, koja se bez većih problema plasirala u Premijer ligu.

Ekipa Čelika iz Zenice prošle sezone je "zamrznula" svoj status u KSBIH, ali prema posljednjim informacijama do kojih je došao portal SportSport.ba čelni ljudi kluba iz Zenice su najavili povratak u Premijer ligu i riješili su probleme koje su imali u protekloj sezoni.

Dakle samo "dobra volja" da neko ne želi ući u Premijer ligu ili neko čudo "Boga košarke" može spasiti nekadašnjeg giganta od ispadanja u niži rang.

Ono što zabrinjava sve ljubitelje ženske košarke u Tuzli jeste da klub koji baštini dugu tradiciju loptanja pod obručima godinama igra epizodnu ulogu u prvenstvu BiH. Nikakve odgovornosti, niti želje za napredovanjem, a očigledno se u Upravnom odboru kluba vode onom "završili smo i idemo dalje".

Istina ruku na srce da je ekipa Jedinstva znatno podmlađena, ali očigledno da to košarkašku publiku u Tuzli ne zadovoljava. Kako se radi u klubu, najbolje govori posjeta u Mejdanu, gdje je prosjek na svim utakmicama prvenstva oko 50 gledalaca.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Sigurno sumorni dani za bivšeg Europskog prvaka, a da li će se povući radikalan potez ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, kada klub koji je iznjedrio toliko slavnih košarkašica, donio toliko radosti Tuzli i Bosni i Hercegovini, ispada iz lige u koju nema tko da uđe, samo jedna stvar pada na pamet: Fijasko!

U nekim boljim vremenima Uprava kluba bi podnijela ostavke i ustupila mjesto boljima. Međutim, da li će se takve stvari desiti vidjećemo za četiri mjeseca jer toliko je ostalo do početka novog prvenstva BiH za košarkašice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi