Velike promjene stižu u Euroligu
(Foto: EPA)

Niko neće biti iznad ostalih

Velike promjene stižu u Euroligu

Midhat Šljivak

Rukovodstvo Eurolige najavilo je velike promjene kada su u pitanju financijske strukture klubova.

Već godinama unazad klubovi su trošili novac nehotice. Razlika između velikih i malih ekipa je bila ogromna, ali će novim pravilom Euroliga pokušati da uspostavi ravnopravnost.

Od sezone 2022/2023 klubovi će moći povećati proračun za maksilalno 40 procenata. Primjer, ako je neki klub imao prihode od 10 miliona eura, godišnju budžet u narednoj sezoni ne smije biti veći od 14 miliona eura.

Svi klubovi koji prekrše to pravilo morat će platiti porez na luksuz. To je redovna praksa u najjačoj ligi svijeta NBA, a Euroliga zna i šta će sa porezom kojeg naplati.

Prikupljeni novac će se dijeliti klubovima koji su ispoštovali limit i ovo je zaista sjajna vijest za mnoge.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Također, najbitnija promjena je ona o kažnjavanju klubova koji kasne sa isplatama plata. Klubovi koji budu kasnili sa isplatama duže od mjesec dana će ući u proces kontrole i Euroliga će pratiti njihovo financijsko poslovanje.

Ako nakon dva mjeseca i dalje ne bude isplate, klub neće moći potpisivati nove igrače, a nakon svega može doći i do suspenzije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi