Zašto osiguranje nije dopustilo da se unesu zastave sa ljiljanima?

Organizator odlučuje

Zašto osiguranje nije dopustilo da se unesu zastave sa ljiljanima?

A. Čaušević

Prava konfuzija je nastala u dvorani u Koelnu uoči utakmice Evropskog prvenstva između BiH i Francuske.

Dok su neki navijači uspjeli unijeti zastavu Republike Bosne i Hercegovine, to sa nekim bio slučaj zbog čega je moralo reagovati i osiguranje.

Prije utakmice se u dvorani nalazilo desetak zastava sa ljiljanima, ali redari su zamolile pristalice BiH da ih uklone što su na kraju i uradili.

Kao glavni razlog navodi se taj da organizator takmičenja ima pravo da sam zabrani unošenja zastave koja nije zvanična u nekoj državi.

Interesandno da to nije bio slučaj u ranijim mečevima naše reprezentacije u Koelnu.

U FIBA-inom pravilniku o ponašanju gledatelja u dvoranama objašnjeno je koji predmeti se mogu unijeti, a koji ne.

Oglasi

No description available.

Jedan od paragrafa se odnosi i na zastave. Prema pravilniku svaki gledatelj sa zastavom ili banerom mora dokazati da zastava ne šalje zabranjenu poruku i da materijal od kojeg je napravljena nije zapaljiva.

Ukoliko se dopusti unošenje zastave onda osoba mora poštovati pravila o sigurnosti, da snosi odgovornost za zastavu ili baner, da dokaže svoj identitet ličnom kartom ili pasošem.

Navodi se da sve zastave koje nisu zvanične od država učesnica događaja ne mogu biti unesene u dvoranu što je diskreciono pravo službenih lica, zaštitara i ostalih ovlaštenih osoba za organizaciju događaja.

Na kraju je i to diskreciono pravo odlučilo da neki do navijača BiH nisu mogli unijeti dvoranu sa ljiljanima, ili su je morali ukloniti sa reklamnih banera.

Top Komentari

umzm12123
Bravo za organizatore,bodriti BiH pod ovim zlocinackim zastavama pod kojim su ubijali Grabovica,Doljani,Buhine kuce... mi ne pada na pamet...
12 23
user1655232295
Ratna zastava na sportu, stoka zaostala! Zato svi za bracu Francuze, **** raspalu bosnu!
8 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi