Zeničani ništa nisu naučili iz grešaka u prošlosti
Zeničani su se nakon pet godina vratili u bh. elitu, ali ništa nisu naučili iz grešaka u prošlosti, tako su napravili korak naprijed i pet unazad, te će nakon što ih Savez i zvanično izbaci iz lige, naredne sezone igrati A1 ligu BiH

OKK Čelik danas i zvanično završava nastup u bh. eliti

Zeničani ništa nisu naučili iz grešaka u prošlosti · Komentar

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Košarkaši Čelika danas su u zeničkoj Areni u okviru 13. kola  lige BiH trebali dočekati tim Posušja. Ipak ova utakmica, kao i prošla u Tuzli protiv Slobode neće biti odigrana jer su Zeničani ostali bez svih igrača (ostala samo četvorica omladinaca), te će nakon što današnja utakmica bude registrovana službenim rezultatom za goste 0:20 i zvanično ostati bez nastupa u bh. eliti u nastavku sezone.

Zeničani su prije dvije godine izborili nastup u najvišem rangu, nakon što je Posušje odustalo od nastupa u bh. eliti zbog nedostatka finansija. Ipak čini se da je rukovodstvo Čelika napravilo korak naprijed, pa zatim pet koraka unazad. Nakon što su doveli Josipa Pandžu na mjesto šefa struke, uslijedio je dolazak mnogih igrača sa strane, koji su u prošloj sezoni dosta koštali klub, iako se ostvario dobar rezultat, odnosno premašila su se sva očekivanja.

No klub kojeg vode samo dva čovjeka uz odlazak generalnog sekretara i izostanak podrške Gradske uprave, te usješnih zeničkih privrednih subjekata nije mogao očekivati ništa dobro u ovoj sezoni. Iako je možda bolje bilo da ovu sezonu nisu nastupili u najvišem rangu, budući na neizvjesnu finansijsku situaciju, rukovodstvo OKK Čelik nakon sastanka sa Gradonačelnikom odlučilo se za nastup u bh. eliti ove sezone.

To se ispostavilo kao veoma loš potez, a nakon izostanka podrške Grada kao i nerazumijevanja od strane zeničkih privatnih subjekata, uslijedila su kašnjenja plata trenerima i igračima, što je dovelo do toga da skoro svi napuste klub. Na kraju Čelik će zbog manja košarkaša biti izbačen iz najvišeg ranga takmičenja, ali neće se ugasiti klub kako kažu iz OKK Čelik.

Naredne sezone seniori bi trebali igrati A1 ligu, ali do njenog početka, ostat će brojni dugovi koje moraju riješiti prije nego što se krene u novu "avanturu". Očekuje se u narednom periodu i konačno održavanje Skupštine kluba nakon šest godina, gdje bi trebale biti poznate mnoge stvari kada je u pitanju budućnost zeničke košarke.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

U vremenu kada nikada više omladine nije treniralo košarku u Zenici dešava se blamaža da se klub izbacuje iz lige nakon neodigravanja utakmica, odnosno dugova i odlazaka trenera i igrača, što je svakako stvar sa kojom se trebaju pozabaviti svi kojima je Zenica u srcu. 

Na kraju tužna slika zeničkog sporta koja je obišla cijelu državu, ali i regiju uz nadu da će biti okidač u daljoj strategiji i viziji. Pomalo uspavani Grad, kao i uspješni privredni subjekti kada je u pitanju sport moraju se probuditi i postaviti snažne konture kako u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, ali i ostalim sportovima. Sa najboljom infrastrukturuom u državi, to bi trebalo da bude logično, međutim u Zenici uz par izuzetaka odavno nema ni sistema ni vizije kada je u pitanju sport.

Top Komentari

Brazuka
Šest godina bez Skupštine i pričaju o "klubu"? Gospodo za to se ide u zatvor! U tih šest godina prokockali ste milione građana Zenice a nikome niste odgovarali za to! Trošite i briga vas. Gdje je marketing, sponzori, vaše znanje??? Samo da vam grad daje, a vi stručnjaci da Trošite? Tako moze svako voditi klub. Nemojte mi brisati slučajno komentar prijavit cu vas
8 1
bk123
Ja nemogu vjerovati kako se sport u Zenici raspada, mislim da grad veličine Zenice i financijske moći Zenice mora imati prvoligaše u ozbiljnijim i nama atraktivnijim sportovima
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.