Zenit šokirao Efes na otvaranju Eurolige, Žalgiris došao do preokreta u Pireju
Foto: Euroleague

Pobjede timova iz St. Petersburga i Kaunasa

Zenit šokirao Efes na otvaranju Eurolige, Žalgiris došao do preokreta u Pireju

Košarkaši Zenita šokirali su na otvaranju Eurolige Anadolu Efes na gostovanju i slavili rezultatom 73:69.


Vidjelo se od početka da to nije ni izbliza onaj Efes iz prošle sezone. Posebno je loša bila prva četvrtina koju je ruski tim dobio s rukometnih 15:10. Stvari su nešto pošle nabolje za Turke u nastavku no sve to je bilo dovoljno samo za neriješen rezultat na velikom odmoru.
Zaigrao je Efes bolje u nastavku i poveo u efikasnoj 3/4, no nisu uspijevali da se odvoje na osjetniju razliku. Ruse je u tim trenutcima u igri držao sjajni Kevin Pangos koji je najzaslužniji što je Zenit utakmicu uveo u neizvjesnost, a na kraju i za veliko i neočekivano slavlje u sred Istanbula.

Kanađanin je susret završio s 23 poena i 7 asistencija, a solidan je bio i Rivers sa 14 koševa. Kod Efesa najbolji Micić sa 17 i Simon sa 14 koševa. Shane Larkin nije nastupio zbog ozljede.

Slična utakmica i sličan epilog viđen je u Pireju gdje je Žalgiris u posljednjim sekundama iščupao pobjedu rezultatom 68:67. Domaćinima nije bilo dovoljno ni +11 na ulazu u zadnji period, a odlula je pala 3 sekunde do kraja kada je Jokubaitis pogodio 2 slobodna bacanja nakon što ga je faulirao legendarni Vasilis Spanoulis.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Grigonis s 15 i Lauvergne s 13 koševa bili su najefikasniji kod Žalgirisa, a kod Grka je najbolji i jedini dvocifreni bio Hassan Martin s 12 koševa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi