Zmajicama se otvaraju vrata SP-a: FIBA objavila datume, poznato još deset učesnika kvalifikacija
FOTO: FIBA

Velika šansa za bh. košarkašice

Zmajicama se otvaraju vrata SP-a: FIBA objavila datume, poznato još deset učesnika kvalifikacija

H. Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon sjajnog nastupa na Eurobasketu i osvajanja petog mjesta izborila je kvalifikacije za SP 2022. godine kojem je domaćin Australija.

U kvalifikacijama će nastupiti 16 selekcija računajući domaćin Australiju i osvajača Olimpijskih igara u Tokiju, tako da će biti četiri grupe po četiri reprezentacije, odakle će tri prvoplasirane izboriti plasman na Mundobasket, gdje će učestvovati 12 najboljih reprezentacija svijeta.

FIBA je odredila i datume kvalifikacija. Turniri će se igrati od 10. do 13. feburara naredne godine, dakle selekcije će u četiri dana odigrati tri meča uz jedan dan pauze.

Zasad je poznato još deset učesnika kvalifikacija. To su selekcije Australije, SAD, Brazila, Portorika, Kanade, Srbije, Francuske, Belgije, Bjelorusije i Rusije (ukoliko Španija ne osvoji prvo mjesto na Olimpijskim igrama). Naknadno će biti poznato još pet učesnika kvalifikacija, kada budu okončana kontinentalna takmičenja u Aziji (tri najbolja idu u kvalifikacije) i Africi (dva).

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo za žene:

Kao što je ranije saopštio generalni sekretar Amer Čolan, Košarkaški savez BiH ima namjeru aplicirati da bude domaćin jednog od četiri kvalifikaciona turnira za SP.

Naše djevojke će imati lijepu priliku da se po prvi put u historiji plasiraju na SP u košarci.

Top Komentari

Tas14
Tacno sam ih pozelio gledati ponovo…
6 0
Handofsibir
Citajuci naslov kontam evo ga direktno se plasirale, "otvaraju se vrata SP"
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije