Zvezda, Cedevita i Budućnost ponovo vode glavnu riječ

Uz večerašnji početak 18. izdanja ABA lige

Zvezda, Cedevita i Budućnost ponovo vode glavnu riječ

Večerašnjim susretima u Beogradu i Ljubljani gdje će se sastati Crvena Zvezda - Cibona, odnosno Petrol Olimpija - Mornar počet će 18. sezona ABA lige. U ovom izlaganju predstavit ćemo glavne favorite, potencijalna (ne)ugodna iznenađenja, te kandidate za napuštanje ovog ranga ABA lige.

FAVORITI

U prvom redu to je beogradska Crvena Zvezda koja uzdrmana proslogodišnjim neuspjehom sigurno želi što prije vratiti Euroligu u svoj grad a u skladu s tim su ove sezone napravili ekipu koja sigurno može igrati na oba fronta. Predvode ih Joe Ragland, Stratos Perperoglu i Maik Zirbes kao najzvučnija imena i najiskusniji igrači, uz već poznatu osnovicu domaćih igrača ( Lazić, Dobrić, Čović, Ristić ) i izuzetnog motiviranog trenera Milana Tomića koji donosi pregršt znanja i iskustva iz Olympiakosa. Ambicije su potvrdili ubjedljivim osvajanjem Superkupa u Laktašima a već večeras ih očekuje prvo kolo Aba liga gdje ugošćuju Cibonu a u utorak i otvaranje Eurokupa sa njemačkim Ulmom.

Budućnost  je nakon 15-tak godina opet član najelitnijeg europskog klupskog natjecanja i u skladu s tim ove sezone su izdvojili značajna sredstva za formiranje tima koji bi bio konkurentan u Euroligi. Glavnina ekipe je zadržana a kao pojačanja su dovedeni Edwin Jackson, Coty Clarke , Earl Clark , Alen Omić i Aaron Craft. Trener Džikić tijekom priprema nije imao kompletnu ekipu na raspolaganju zbog ozljeda i reprezentativnih obaveza što se pokazalo i na netom završenom Superkupu gdje su se mučili protiv Igokee i Partizana a u finalu poniženi od Crvene Zvezde. Sigurno je Euroliga najveći domet u karijeri većine igrača u ovom sastavu Budućnosti a neki od njih se prvi puta nalaze u ulogama glavnih igrača na ovom nivou pa nam ostaje da vidimo kako će oni reagirati individualno a onda kao i ekipa pogotovo zbog vrlo zgusnutog rasporeda koji ih očekuje.

Cedevita je ove sezone promijenila skoro kompletan tim u odnosu na prošlu a kormilo je preuzeo španjolski stručnjak Sito Alonso. Ekipa je miks solidnih američkih igrača ( Cobbs , Bell i Cook ), iskusnih brazilski i španjolskih reprezentativaca( Benite,Lima i Aguilar) te provjerenih domaćih snaga (Krušlin,Stipanović i Žganec ). Mišljenja smo da ovoj ekipi nedostaje pravi scorer koji će imati 20 poena u rukama svaku večer a i općepoznata činjenica da imaju možda i nalošiji ''domaći teren'' u cijeloj ligi što bi u završnici sezone moglo igrati presudnu ulogu.

POTENCIJALNA  IZNENAĐENJA/ RAZOČARENJA

Igokea je nakon prošlogodišnjeg neuspjeha u Aba ligi ( 10 .mjesto) i domaćeg debakla gubitkom titule od mostarskog Zrinjskog ove sezone sastavila možda i najskuplju ekipu ikada. Glavna snaga će biti frontcourt predvođen hr reprezentativcem Tomislavom Zubčićem i iskusnim Savom Lešićem dok će izvana djelovati bivši euroligaški igrač Orlando Johnson uz sunarodnjake Gavina i Kella te iskusne lisce Domena Lorbeka i Vuka Radivojevića. Novom treneru Trajković će sigurno trebati vremena da posloži ovu ekipu ali ako Johnson i Zubčić budu na nivou mislimo da ova ekipa ima mjesto među prvih 5.

Mornar iz Bara je prošle godine bio najugodnije iznenađenje ali ove sezon bi mogli biti potpuna suprotnost. Ekipa je već promijenila dva Amerikanca( Spight i Shephard), glavni igrači su ih napustili( Needham i Raley-Ross) a pritome ove sezone igraju i Eurokup tako da je pred mladom i neiskusnom ekipom veliki zadatak da opravdaju igru od prošle godine. Pozitivna stvar je povratak bivšeg igrača Antabije Wallera koji bi trebao biti taj go-to guy za ovu ekipu.

BORBA ZA OPSTANAK

Krka, Cibona i Mega Leks su po nama glavni favoriti za napuštanje društva najboljih.

Krka se vraća nakon nekoliko godina izbivanja. Ekipu su pojačali Jure Balažič, Luka Lapornik i Jure Lalić i uz prošlogodišnje snage Marka Jošila i Paola Marinellija će biti udarne igle ove sezone.

Cibona svake godine se sve više pati da formira ekipu. Marko Ljubičić , Brandis Raley- Ross i Damir Markota su ovogodišnja pojačanja dok ekipu sa klupe predvodi Ivan Velić. Ostaje da vidimo kako će se klub nositi sa vječitim problemom financija .

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Mega Leks ulazi u ovu sezone sa samo dvojicom igrača preko 24 godine ( Ratkovica i Fundić) a ni igrački kvalitet nije na nekom zavidnom nivou.Kako je klub osnovan da promovira mlade igrače, u tom smjeru treba i promatrati rezultate ove ekipe i pratiti igre Bitadzea,Mushidija i Mokoke, njihovih najtalentiranijih momaka.

Ekipe Partizana, Olimpije, FMP-a i Zadra će također ući u ovu sezonu nešto ojačane u odnosu na prijašnje, pogotovo Olimpija koja u idućih nekoliko godina ima plan da se vrati na veliku scenu. Gostovanja u Pioniru i na Višnjiku bit će izazov za mnoge ekipe, iako smo dojma da se prva tri favorita ne bi trebala okliznuti čak ni na tim vrelim terenima. Panteri iz Železnika s novopridošlim Maticom Rebecom će također biti teško gostovanje gdje osim favoriziranog trojca nitko drugi neće biti favoritom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi