Tijelo ubijenog nogometnog trenera (39) vraćeno u sklopu ukrajinsko-ruske razmjene zarobljenika

Fialka ubijen od strane Rusa

Tijelo ubijenog nogometnog trenera (39) vraćeno u sklopu ukrajinsko-ruske razmjene zarobljenika

Edmir Škorić

Dmytro Fialka, koji se preselio iz Izraela u Ukrajinu 2015. godine, ubijen je tokom borbi protiv ruskih snaga u septembru.

Ukrajinsko predsjedništvo saopštilo je u utorak da su 32 njihova vojnika oslobođena i pronađeno je tijelo izraelskog državljanina u posljednjoj razmjeni zarobljenika s Rusijom.

“Danas je izvršena još jedna razmjena zarobljenika. Uspjeli smo osloboditi 32 naša vojnika i vratiti tijelo izraelskog državljanina Dmytra Fialke”, napisao je na Telegramu Andriy Yermak, šef ureda predsjednika.

Fialka (39) ubijen je iz vatrenog oružja dok se borio protiv ruske vojske prošlog mjeseca. Nije bilo poznato gdje je ubijen.

"Preselio se iz Izraela u Ukrajinu 2015. kako bi njegovao bolesnu baku, ostavivši iza sebe majku i brata u Beershebi. Potom je odlučio ostati u Ukrajini nakon što je upoznao svoju buduću suprugu", rekao je njegov prijatelj Igor Yarkayev za novinsku stranicu Ynet.

"Počeo je trenirati u nekoliko klubova u Lavovu, a nedavno je pohađao tečaj u Donjecku kako bi dobio trenersku licencu UEFA-e, ali tek što se tečaj trebao završiti, izbio je rat", rekao je Yarkayev.

Oglasi

Prije nego što je emigrirao, Fialka je trenirao omladinski nogometni klub Maccabi Beersheba i nastavio je svoju strast prema treniranju dok je živio u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine.

Od 2021. godine radio je kao trener u Omladinskom nogometnom klubu FC Lviv, gdje je trenirao U-16 momčad, s kojom je krajem februara stigao do polufinala Zimskog kupa Ukrajine.

"Dmitro Fialka je bio jedan od prvih koji je s oružjem u rukama otišao braniti našu državu nakon napada ruskih okupatora", javlja press služba FK "Dinamo" Lavov. "Kad se pojavio izbor da brani svoju zemlju, nogometni trener je bez oklijevanja otišao na front".

Fialka se kasnije prijavio u ukrajinsku vojsku.

Yarkayev je za Ynet rekao da je zadnji put razgovarao sa svojim prijateljem u avgustu, dok je još bio na osnovnoj obuci.

Top Komentari

Prazina
Google translate
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi