Rusija je u velikom problemu zbog štete koju je nanijela ukrajinskom fudbalu
Foto: Twitter - @Buckarobanza

Slijedi tužba

Rusija je u velikom problemu zbog štete koju je nanijela ukrajinskom fudbalu

E. Ganibegović

Rat u Ukrajini traje već tri mjeseca. Za to vrijeme nisu stradali samo mnogi civili i vojnici, već i ukrajinska infrastruktura, uključujući stadione.

Nedavno je portal sport.segodnya.ua objavio da je uništeno više sportskih objekata u zemlji koja od 24. februara trpi agresiju. Između ostalih, stradali su objekti u Černihivu, Harkovu, Borodianki i Irpeniji. Ukrajinski fudbalski savez namjerava podnijeti tužbu protiv Rusa.

U intervjuu za portal WP SportoweFakty, čelnik ukrajinskog saveza Andrij Pawlelko naglasio je da se, zajedno s cijelom fudbalskom zajednicom u Ukrajini, spremaju pokrenuti tužbu protiv Rusa. Ukrajinci žele da njihovi agresori nadoknade nanesenu štetu.

"Uvjeren sam da ćemo raditi s našim međunarodnim pravnim partnerima kako bismo zauzeli čvrst stav prema Rusiji i ratnoj šteti koju je pretrpio ukrajinski fudbal", rekao je Pawelko.

Osim samih igrača i aktivista saveza, u borbu za naknadu ratne štete uključit će se i Evropski sud za ljudska prava. Ukrajinske fudbalske vlasti namjeravaju po ovom pitanju djelovati na međunarodnoj razini.

"Nadam se da će svi ukrajinski fudbaleri dati sve potrebne informacije kako bi naši advokati mogli raditi na svim pitanjima. Slučajevi koji će ići na Evropski sud za ljudska prava i međunarodne sudove sigurno će biti uspješni, a gubici koje je Rusija nanijela ukrajinskom fudbalu bit će nadoknađeni", dodao je čelnik ukrajinskog saveza.

Predsjednik Ukrajinskog fudbalskom saveza također je dodao kako se nada da će svi objekti biti obnovljeni nakon završetka sukoba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi