U Pojasu Gaze nastala fotografija na kojoj su Elon Musk, Benjamin Netanyahu i slavni sportista

U Pojasu Gaze nastala fotografija na kojoj su Elon Musk, Benjamin Netanyahu i slavni sportista

Edmir Škorić

Mnogi su bili iznenađeni fotografijom koja se pojavila u izraelskim medijima, a na kojoj je bivša košarkaška zviejzda sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i američkim biznismenom Elonom Muskomu u ruševinama Pojasa Gaze.

Elon Musk trenutni je vlasnik društvene mreže X (bivši Twitter) i direktor Starlinka, a on je u ponedjeljak obišao izraelski grad Kibuc Kfar Aza sa izraelskim premijerom, ali i NBA zvijezdom Omrijem Casspijem, prvim izraelskim košarkašem u najjačoj ligi na svijetu.

Musk je, zajedno s izraelskim zvaničnicima, iz prve ruke svjedočio "zločinima Hamasa tokom napada 7. oktobra, gdje su za taoce uzeli čak 250 Izraelaca i stranih državljana".

Kako je primirje između Hamasa i Izraela ušlo u četvrti dan njegove implementacije, Musk je bio u rijetkim posjetama Izraelu, gdje se sastao sa tamošnjim dužnosnicima.

Slika na kojoj je Casspi u društvu Muska i Netahnyahua izazvala je puno sumnji u gomili izraelskih košarkaških navijača, koji su pokušali da dešifruju vezu između bivše NBA zvijezde i bezbjednosne situacije.

Oglasi

Omri Casspi kao posrednik, ali ima ozbiljne planove?

Sport Channel je saznao da je Casspi bio posrednik između Muska i Netanyahua i da je zapravo bio glavni faktor u njegovom dovođenju u pojas Gaze, projekat za koji je sam objasnio da radi u svoje ime, a ne u ime javnog ili vladinog tijela.

Uprkos dobrim odnosima Elona Muska sa Izraelom tokom godina, u posljednje vrijeme oko njega su se podigle brojne bure, pa je bivši košarkaš smatrao da bi njegova posjeta uoči zločina u Izraelu mogla da bude veoma značajna sa tačke gledišta objašnjenja.

Casspi, koji trenutno upravlja fondovima rizičnog kapitala i, između ostalog, radi sa američkim tržištem, iskoristio je svoje poslovne veze i odlučio da preko zajedničkih prijatelja kontaktira Elona Muska.

Kako kažu bliski organizaciji posjete, Casspi je razgovarao s Muskom i predložio mu da dođe u posjetu i izbliza vidi šta se dogodilo u Izraelu, isti ljudi koji prate posjetu tvrde da je jedan od argumenata iznesen Musku da dođe u posjeta je prilika da se "raščisti" sa svojim imenom, budući da Musk ima dobre odnose sa Izraelom i daleko je od toga da bude antisemit.

Sam biznismen je pozitivno odgovorio na ponudu i u roku od tri dana dogovorena je posjeta i bezbjednosni aranžmani sa kabinetom premijera. U početku je Musk želio da dođe sa svojim osobljem za obezbjeđenje, ali to nije odobreno i posjetu obezbjeđuje Ured premijera.

[twitter]https://twitter.com/thecryptory1313/status/1729073167111708877[/twitter]

Mnogi smatraju da Casspi na ovaj način "priprema teren" i da će u dogledno vrijeme uploviti u političke vode te biti jedan od vođa Izraela u budućnosti.

35-godišnjak je godinama igrao u NBA ligi, a bio je član Sacramento Kingsa, Cleveland Cavaliersa, Houston Rocketsa, New Orleans Pelicansa, Minnesote Timberwolvesa, Golden State Warriorsa, Memphis Grizzliesa, a posljednji angažman imao je u Maccabi Tel Avivu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi