Izraelci na press konferenciju donijeli jednu kopačku: "Ovo je sve što je ostalo..."
Prizor koji je zatekao prisutne novinare večeras (Screenshot: Sport5.co.il)

Press konferencija pred meč sa Švicarskom

Izraelci na press konferenciju donijeli jednu kopačku: "Ovo je sve što je ostalo..."

Edmir Škorić

Fudbalska reprezentacija Izraela nastavlja sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo unatoč svim dešavanjima i ratu na Bliskom istoku. Igrali su u nedjelju protiv Kosova i izgubili sa 1:0, sada ih očekuje duel sa Švicarskom, koji se sutra navečer igra na stadionu u Mađarskoj.

Izraelci uz redovne mečeve protiv Rumunije i Andore, igraju zaostale mečeve u novembru protiv Kosova i Švicarske. Jedan od njih su zapraov već odigrali. Prvi su izgubili i značajno su im smanjene šanse za odlazak na Euro, sada ih očekuje duel sa Švicarskom.

Oni će svoju domaću utakmicu sa Švicarskom igrati na tlu Mađarske. Meč se igra sutra, a pošto je izvan FIFA prozora, klubovi nisu bili dužni da puštaju svoje igrače, iako to uglavnom nije bio slučaj, mada je izraelski selektor najavio puno rotacija iz nekoliko razloga.

Izrael ima 11 bodova, četiri manje od Švicasrke i pet od vodeće Rumunije u grupi I. Pobijede li Švicarsku, u potpunosti će se vratiti u igru za EP, s tim da oni jako važnom smatraju i utakmicu protiv Rumunije koja se igra 18. novembra. Za kraj bi im ostalo lakše gostovanje Andori 21. novembra.

Pred meč sa Švicarskom, koji se dakle zbog rata Izraela i Palestine igra u Mađarskoj, izraelski selektor održao je press konferenciju, a interesantno da su na istu stigli sa samo jednom kopačkom i otkrili zašto.

Oglasi

Mnoge je zbunio potez Izraelaca, a ispostavilo se da su je donijeli u znak solidarnosti sa Neveom Šohamom, kidnapovanim dječakom u Gazi, koji je navodno ostao bez jedne kopačke kada su ga zarobili.

Kopačka je pripadala djećaku kojeg je, prema riječima Izraelaca, otela grupa Hamas u Gazi. Foto: Sport5.co.il

Defanzivac Izraela Eli Dasa je predstavio jednu kopačku na pressici i rekao: "Ovo je sve što je ostalo. Čekamo ga da se vrati kući".

Selektor Izraela Alon Hazan se osvrnuo na tu priču.

"Ova kopačka je jezivo živo svjedočanstvo i ono što me najviše ubija je to što neke od žrtava uopće nemaju sjećanja. Postoje trenuci u životu kada ne možete objasniti bol koji osjećate. Ne možete da objasnite mnoge stvari. I dalje morate ostati pri zdravom razumu i svakodnevno se baviti onim čime ste zauzeti. Čak i ako se plasiramo na EP, bol će nas i dalje sve preplaviti, naša srca će nastaviti da gore", rekao je Hazan.

Oglasi

"Ne možemo zanemariti činjenicu da dolazimo ovdje, a da igrači iz naše lige nisu igrali više od mjesec dana. Nikada nećemo riskirati zdravlje naših igrača i raditi stvari na pogrešan način", dodao je Hazan.

Povodom gostoprimstva od strane Mađara, izraelski selektor je rekao: "Veoma smo zahvalni Mađarskoj što nas je ugostila i sretni smo što imamo priliku da imamo domaći stadion. Gdje god da igramo, čak i da dođe jedan Jevrej da nas bodri, to čini da se osjećamo kao kod kuće. Teren je mali, bez puno mjesta, ali nam je dovoljno. Neka teren ovog puta bude dobar, ali imamo teškog protivnika i daćemo sve od sebe da prođemo grupu".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Kada je počela ova kampanja kvalifikacija, rekao sam da ćemo ići na EP, a kada sam sjedio i zamišljao dan odlaska na Euro, prvi put sam vidio iskustvo učešća. Moji snovi su se potpuno promijenili zbog situacije. Učešće je lijepa stvar, ali je treća po važnosti. Prije svega briga je za vojnike u Gazi i otete ljude. Ako ovo postignuće napravimo za državu, a ne za nas, niko od nas to neće osjetiti radost sudjelovanja. Pravo postignuće će biti dati ljudima kod kuće dar više od samog učešća na Euru", zaključio je selektor Izraela.Đ

Izrael ima šanse doći do Eura čak i ako završi na trećem mjestu grupe, jer će se tako plasirati u play-off idućeg proljeća, gdje će se igrati najbolje ekipe iz prošlog izdanja Lige nacija, koje nisu dobili ulaznice za završni turnir kroz kvalifikacije, a tu je i BiH.

Top Komentari

Ss.ba
A da su ga oteli sa obje kopacke? Tad bi ubili jos 500 palestinske djece? Vi se nadate da ce se vratit,da ce ga oslobodit. A one palestinske majke nemaju kad da oplakuju djecu. Za mjesec dana ubiti 4000 djece. To mogu samo monstrumi. I onda ti isti donesu jednu kopacku. Zanimljiva demokratija i ljudska prava vladaju u svijetu.
7 0
BosanskaSvedska
Srbsko/Hrvatsko/ zidovska taktika, ugrozeni non stop.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi