"Za svijet, za Rusiju, za budućnost" - Sramota u Tuli, u glavnoj ulozi ruska legenda

Skandal Plushenka i ekipe

"Za svijet, za Rusiju, za budućnost" - Sramota u Tuli, u glavnoj ulozi ruska legenda

Eldar Ganibegović

Evgeni Plushenko, legenda umjetničkog klizanja, organizirao je gala show "Union of Champions" u ruskom gradu Tuli. 

Događaj, koji je trebao biti sportski spektakl, pretvorio se u sramotni, propagandni skup.

Na ledu su se trebali pojaviti izvrsni klizači kao što su  Mikhail Kolada, Yelizaveta Tuktamyshev i Alona Kostornoj. Događaj, najavljen kao sportski spektakl, pretvorio se u propagandni skup koji podržava napad Rusije na Ukrajinu.

Gala događaj je započeo Nikolaj Vorobjev. U svom govoru lokalni političar je sramotno osvrnuo na ruske aktivnosti u Ukrajini.

"Rusija je uvijek jedinstvena. Danas, više nego ikad, važno je biti zajedno, podržavati svoju domovinu, našeg predsjednika, sve one koji riskiraju svoje živote kako bi pružili ruku pomoći ljudima u strašnoj nevolji. Danas su naši sportaši organizirali događaj koji će podsjetiti sve na snagu i veličinu Rusije, na jedinstvo našeg naroda", zaključio je.

Organizatori događaja za sudionike su pripremili i niz drugih "atrakcija" osim sportskih. Gledatelji na posebnom štandu mogli su napisati pismo vojnicima koji se bore u Ukrajini. Na promotivnim materijalima, poput ulaznica, stajao je slogan: "Za svijet! Za Rusiju! Za budućnost!". U ovom slučaju, slovo "Z" je bila jasna referenca na simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Gala voditelji su dva puta izveli domoljubni program, a događaj je kulminirao predstavom kojoj su prisustvovali svi prisutni klizači. Na led su izašli u posebnim majicama. Na njima je bio natpis: "Nećete nas dobiti."

Plushenko je inače ušao u historiju umjetničkog klizanja sa zlatom prije mnogo godina. Rus je 2006. u Torinu postao olimpijski prvak. Nakon osam godina trijumfovao je u Sočiju.. Također ima tri zlata u Svjetskom kupu i sedam naslova prvaka Europe.

U posljednje vrijeme će ga se fanovi zbog ponašanja sjećati iz potpuno drugog ugla, s obzirom na to da je i ranije podržavao Vladimira Putina i nije krio svoje političke stavove. 

Top Komentari

Bereta
Z
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi