Govor Štimca na komemoraciji Ćire Blaževića tjera suze na oči: Imao je tu bosansku dušu...

Oprostili se od trenera svih trenera

Govor Štimca na komemoraciji Ćire Blaževića tjera suze na oči: Imao je tu bosansku dušu...

E. Čaušević

U Zagrebu je danas održana komemoracija za legendarnog trenera Miroslava Ćiru Blaževića koji je preminuo prošle sedmice u 88. godini života nakon borbe sa teškom bolešću. Veliki broj poznatih lica pojavio se u dvorani Vatroslav Lisinski i mnogi su se obratili dirljivim govorima, ali posebno se u centru pažnje našao Igor Štimac koji je mnoge rasplakao.

Komemoracija za nekadašnjeg selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine počela je u 10 sati u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, dok je sahrana počela u 14 sati.

Ćiro Blažević je sahranjen na gradskom groblju Miroboj u Aleji velikana. Na komemoraciji pojavio se veliki broj javnih ličnosti, a očekivano ponajviše onih iz svijeta fudbala.

To je najbolji pokazatelj kakav trag je Ćiro ostavio u fudbalu i na ovom svijetu jer mnogima nije bio problem da "potegnu" s kraja svijeta kako bi ga ispratili.

Na komemoraciji danas bili su i nekadašnji reprezentativci naše zemlje, a to su Emir Spahić, Mensur Mujdža, Senijad Ibričić i Samir Muratović.

Između ostalih, na komemoraciji pojavili su se još Zvonimir Boban, Mario Stanić, Niko Kranjčar, Robert Jarni, Aljoša Asanović, Igor Štimac, Emir Hadžihafizbegović, Enis Bešlagić, Tarik Filipović Niko Kovač koji je stigao iz Njemačke, te mnogi drugi.

Oglasi

Pojedini su odlučili čak izaći i održati govor, a jedan od njih bio je i Štimac koji je pričao razne anegdote o svom nekadašnjem treneru, te je emotivnim govorom natjerao suze na oči prisutnima u dvorani.

"Vjerovali smo mu kad je govorio istinu i kada smo znali da laže. Toliko smo ga bili spremni pratiti. Nije mu mogao nitko odoljeti. Imao sam sreću da sam 2005. godine uspio ostvariti mu želju i dovesti ga u naš klub Hajduk", pričao je Štimac na komemoraciji i nastavio.

"Bio je čovjek koji je bio u stanju otopiti bilo koju santu leda u tom trenutku, tom svojom bosanskom dušom, šarmom i toplinom. Falit će silno naravno, ali mislim da bi on najmanje htio da tugujemo trebamo slaviti njegov život i uspjehe. Pratiti njegov put jer je ljestvicu podigao jako visoko".

U ime Vatrenih iz 1998. godine od Ćire Blaževića oprostio se Igor Štimac: "Deset sekundi je trebalo da me osvoji..."🙏

Posted by HRT Sport on Wednesday, February 15, 2023

Ćiro će ostati upamćen po mnogim fudbalskih uspjesima koje je napravio, a sigurno da je najveći kada je sa Hrvatskom 1998. godine osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu.

Rođeni Travničanin je vodio i reprezentaciju Bosne i Hercegovine i nekako je postavio temelje sjajne generacije koja je nekoliko godina nakon toga otišla na Mundijal u Brazilu pod palicom Safeta Sušića.

Top Komentari

atomskimrav
Ovako prica pravi Hrvat, a ne kao ono ****o Dalic.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi