Rođena u Srbiji, bila rukometašica, sada je snajperistkinja u Rusiji - i sve to nije istina
Foto: Twitter

Irina Starikova ili Danijela Lazović

Rođena u Srbiji, bila rukometašica, sada je snajperistkinja u Rusiji - i sve to nije istina

Eldar Ganibegović

Agresija Rusije na Ukrajinu ne jenjava od njenog početka 24. februara.

Mnogo posljedica osjetio je i sport u vidu sankcija Rusiji, a i mnogo sportista što aktivnih što bivših je uključeno u rat, a nažalost neki su i povrijeđeni i ubijeni.

Jedna, ispostavit će se lažna priča, došla je iz Ukrajine.

Naime, Irina Starikova, pravim imenom Danijela Lazović, rođena je u Srbiji, ali se od 2014. godine bori protiv Rusije u sukobu s Ukrajinom.

Prije nego što je postala plaćenica, žena je bila rukometašica, "časna sestra" te narkomanka i trgovkinja drogom, zločin zbog kojeg je osuđena na zatvorsku kaznu.

Prema ukrajinskom dobrovoljcu, kojeg citira groundreport.in, snajperistkinja je pronađena povrijeđena i hitno joj je pružena medicinska pomoć, a saborci su je prepustili sam sebi.

Oglasi

"Ostavili su me! Vidjeli su da sam ranjena, imali su priliku da me spasu, ali su me ostavili, nadajući se da ću umrijeti", rekla je Starikova kada su je zarobili Ukrajinci.

Spomenuti izvor tvrdi da je Irina Starikova ubila najmanje 40 ljudi u Ukrajini, te je jedan od najpoznatijih plaćenika koji se bore za Rusiju u regiji Donbas. Žena je navodno koristila lažnu ličnu kartu na kojoj je pisalo da je rođena u Donjecku.

Rođena je u Gornjem Milanovcu, gdje joj i danas žive roditelji i sestra, Danijela Lazović je posljednjih godina nekoliko puta putovala kući, ali se prerušila u časnu sestru kako bi zavarala budnost vlasti koje su je pratile, prenijeli su tamošnji mediji, a MUP Srbije je opovrgao ove navode.

"U svakom ratu prva žrtva je istina, pa se tako u medijima pojavila lažna vijest o navodnom zarobljavanju državljanke Srbije D. L., koja je, kako kažu, zarobljena od strane oružanih strana Ukrajine i označena kao 'snajperiskinja Bagira", naveli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Također, iz MUP-a su dodali i razlog zašto to nije moguće.

"Istina je da je D. L., u oktobru 2020. godine uhapšena i da se od tada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina te stoga nikako nije mogla sudjelovati niti biti zarobljena u Ukrajini".

irina-starikova1

Top Komentari

hake
"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno" - Dobrica Ćosić
15 3
bhpremijerliga123
"U svakom ratu prva žrtva je istina, pa se tako u medijima pojavila lažna vijest o navodnom zarobljavanju državljanke Srbije D. L., koja je, kako kažu, zarobljena od strane oružanih strana Ukrajine i označena kao "snajperistkinja Bagira". Istina je da je D. L, u oktobru 2020. godine uhapšena i da se od tada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina, te stoga nikako nije mogla učestvovati niti biti zarobljena u Ukrajini. Takođe, ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. - "Bagira" - navodi se u saopštenju MUP.
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti