Tri godine Red Bull Cliff Divinga u Mostaru: Najbolji trenuci

Još jedan spektakl

Tri godine Red Bull Cliff Divinga u Mostaru: Najbolji trenuci

E. Škorić

Ove godine Red Bull Cliff Diving ponovo u našu zemlju dovodi najbolje svjetske skakače i skakačice, koji će 8. septembra na Starom mostu u Mostaru demonstrirati svoje nevjerovatno umijeće.

Prethodna tri izdanja obilovala su uzbuđenjima, sjajnim skokovima i zanimljivim dešavanjima.

Kada u subotu 8. septembra svjetska cliff diving elita stupi na Stari most, biće to četvrti put da se takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva održava u našoj zemlji. Mostarci su već navikli da očekuju spektakl, nakon tri godine iza kojih je ostalo mnogo trenutaka za pamćenje.

Na prvom takmičenju, 15. augusta 2015. godine, veliku podršku domaće publike imao je kolumbijski skakač Orlando Duque, stari prijatelj Mostara. Ipak, svoju prvu pobjedu u karijeri odnio je Meksikanac Jonathan Paredes - tada zvijezda u usponu, a danas aktuelni prvak. Iznenađenje je priredio i njegov zemljak Sergio Guzman osvojivši drugo mjesto, što je bio prvi put u historiji prvenstva da jedan takmičar s pozivnicom završi na pobjedničkom podiju.

Naredna godina donijela je jednu novinu - takmičenje žena, koje su izazvale podjednako oduševljenje kao i njihove muške kolege. Pobjede su pripale Kanađanki Lysanne Richard i Čehu Michalu Navratilu.

Prošle godine, na Starom mostu je iz trećeg pokušaja konačno pobijedio Englez Gary Hunt, šestostruki prvak i rekorder po broju pobjeda, prekinuvši lošu sreću kada je riječ o skokovima s mostova. Prvakinja Rhiannan Iffland (Australija) se povrijedila na treningu, te je morala odustati od takmičenja, a iznenađujuću pobjedu je odnijela Amerikanka Cesilie Carlton, koja je do tada imala prilično lošu sezonu. Sergio Guzman, isti onaj koji je dvije godine ranije u Mostaru bio drugi, imao je nezgodan doskok, no brza reakcija spasilaca, kao i pripremljenost vrhunskog sportiste, spasili su ga ozbiljnijih posljedica.

Jedno se nije promijenilo sve tri godine: plato ispod mosta i sve moguće tačke odakle se može pratiti takmičenje bili su prepuni gledalaca, koji su znali napraviti sjajnu atmosferu. Nema sumnje da će tako biti i ovog 8. septembra, kao i da je u pripremi novi spektakl. Šta će ga obilježiti i po čemu će se pamtiti, ostaje da se vidi na licu mjesta tog dana.

Prije Mostara, predstoji još samo jedna stanica prvenstva, ovog vikenda u Kopenhagenu.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi