Branko Mišić, trener OK Mladost: Prema nama nisu bili fer, zato je motiv bio veći nego ikad!
Sjajni trener Mladosti iz Brčkog govorio je o velikom uspjehu u CEV Kupu, ali i o Premijer ligi, snazi ostalih bh. klubova i tome gdje smo u odnosu na Evropu

BiH konačno ima jedan klub koji je konkurentan u Evropi

Branko Mišić, trener OK Mladost: Prema nama nisu bili fer, zato je motiv bio veći nego ikad! · Intervju

U kojem to ekipnom sportu bh. klubovi igraju važnu ulogu u međunarodnim okvirima? U fudbalu nas od osamostaljenja nije bilo ni na mapi, čast SFK 2000, slično je i sa košarkom, dok smo u rukometu već znali praviti neke dobre rezultate koji su, nažalost, odavno stvar daleke prošlosti.

Dolazimo do jednog slučaja koji, čini se, prolazi pomalo neopaženo kod bh. javnosti, a zaslužio je više. Odbojka sigurno nije ni najpopularniji, ni najpraćeniji sport u BiH, ali tu se krije naš najuspješniji klub u Evropi - OK Mladost iz Brčkog. Stići do osmine finala CEV Kupa, koji je u odbojci otprilike u rangu Evropske lige u fudbalu, je nešto vrijedno divljenja i respekta.

U vremenima u kojim bh. klubovi u svim mogućim sportovima služe svojim takmacima u Evropi kao vreća za udaranje, imamo i jedan izuzetak jer je Mladost uspjela da se uspješno obračuna sa mnogo bogatijim i jačim od sebe, te se plasira među 16 najboljih ekipa u ovom takmičenju. Drugom po snazi u Evropi, odmah iza Lige prvaka.

OK Mladost - Čudo iz BiH

Mladost je sinoć na svom terenu savladala holandski Orion rezultatom 3:1 u setovima. Pošto je bh. tim istim rezultatom slavio i u prvom susretu u Holandiji, to je bilo i više nego dovoljno za prolazak dalje, te idealan povod i da porazgovaramo za jednim od glavnih tvoraca ovog uspjeha, trenerom Brankom Mišićem.

"Utisci se još sliježu, ali šta reći nakon ovoga? Napravili smo vanserijski rezultat koji smo zaslužili, jer smo svog protivnika iznenadili i kvalitetom i motivom. Revanš smo igrali pred punim tribinama i publika nam je mnogo pomogla, na čemu im se ovom prilikom želim zahvaliti. Moji momci su odigrali izuzetnu utakmicu i napravili smo historijski podvig. Ne samo za naš klub, već i za bh. odbojku", započeo je razgovor za SportSport.ba vidno raspoloženi Mišić, koji otkriva da ova pobjeda ima jednu dodatnu slast:

"Vjerujte, jedva smo čekali revanš u svojoj dvorani protiv Oriona, ne samo iz sportskih razloga. Mogu slobodno reći da odavno nismo imali lošiji tretman nego u Holandiji, gdje se domaćini prema nama nisu ophodili sa dovoljno poštovanja. Tamo smo imali loše uslove, počev od toga što su nam zakazali trening samo četiri i po sata prije odigravanja utakmice, pa do toga što smo bili primorani trenirati u jednoj dvoranici u kojoj se utakmica nije ni igrala. Smještaj je bio okej, ali u toj dvorani u kojoj smo imali trening uopšte nije bilo grijanja. Bilo je još nekih sitnica i sve to nas je razočaralo, ali i motivisalo".

"Kod nas se probudio neki inat i htjeli smo da ga ispoljimo na parketu. U toj utakmici smo napravili iznenađenje i slavili sa 3:1 u setovima, što nam je dalo velike šanse za prolaz dalje uoči revanša. Moram priznati da smo imali i mali strah, iako smo drugu utakmicu stvarno jedva čekali. Plašili smo se da ne prokockamo sve dobro što smo napravili, ali srećom to se nije desilo i još jednom smo pobijedili istim rezultatom. Pokazali da smo bolja ekipa".

U CEV Kupu igra i svjetski prvak Trentino

Branko Mišić se potrudio da dočara veličinu uspjeha koji je njegov tim napravio u CEV Kupu.

"Sinoć je Vojvodina zaustavljena u 1/16 finala CEV Kupa, a mi smo prošli dalje. Primjera radi, Vojvodina je ekipa koja radi 300.000 puta ozbiljnije od nas. U svakom smislu. Mi treniramo dva sata dnevno, dva sata i 15 minuta maksimalno, a oni imaju treninge više puta dnevno. Kada uporedite Mladost sa ekipama iz ostatka države, možemo reći da godinama radimo malo ozbiljnije u odnosu na rivale. Ali, u poređenju sa ekipama s kojim se takmičimo u CEV Kupu, njihovim budžetima, načinom rada i svemu ostalom... Mi smo za njih skoro pa amateri. Napravili smo čudo, stvarno. Samo ću reći da u CEV Kupu igra Trentino, klub koji je aktuelni svjetski šampion u odbojci", govori Mišić.

Mladost u narednom kolu igra protiv švicarskog Amriswila. Prva utakmica se igra 18. decembra u Švicarskoj, dok je revanš u Brčkom u januaru.

"Možda bi baš mogli igrati protiv Trentina ako prođemo dalje... To bi bio praznik odbojke, ali mislim da nije nemoguće očekivati plasman u četvrtfinale. Amriswill je ekipa koja je za nijansu jača, ali možemo igrati s njima. Nije to ona TOP ekipa koja igra Ligu prvaka, ali je svakako ozbiljniji protivnik od Oriona kojeg smo izbacili. Vidjet ćemo, sve je moguće u dvije utakmice".

Premijer liga BiH u odbojci nikad nije bila jača

Sa evropskih smo se prebacili na prilike u domaćoj odbojci. Situacija je takva da Mladost nakon osam odigranih kola ima maksimalna 24 boda u Premijer ligi, gdje je do sada izgubila samo dva seta. Uprkos tome, Mišić kaže da konkurencija nikad nije bila jača.

"Mi radimo najozbiljnije, ali su i ostale ekipe napredovale. Generalno, smatram da je Premijer liga sada jača nego posljednjih pet godina, baš osjetno jača. Klubovi iz našeg prvenstva su počeli da dovode i neke strane igrače pretežno iz Srbije i Hrvatske, a to nisu bez veze igrači. Prave razliku i dobro dođu domaćim odbojkašima koji od njih imaju šta da nauče".

"U prošlom kolu smo savladali Kakanj sa 3:0, a oni su nam najbliži pratioci. Tačno je da smo napravili korak bliže tituli, ali ima još mnogo da se igra i sistem takmičenja je takav da nakon regularnog dijela stiže playoff, a tu je moguće svašta. Svima se lako može desiti da u tim utakmicama upropasti sve dobro što je napravio tokom sezone, tako da je koncentracija uvijek neophodna. Isto je i sa Kupom BiH, gdje se igra jedna utakmica i tu je sve otvoreno".

Potražite više informacija na temu Odbojkaško prvenstvo BiH (M):

Za kraj, Branko Mišić je poručio da će dati sve da napravi još jedan korak dalje u CEV Kupu.

"Fokusirani smo na ovo evropsko takmičenje i stalo nam je da napravimo još veći uspjeh. Neka to bude i za nas i za cijelu Bosnu i Hercegovinu".

Top Komentari

vanja8
Svaka čast na ovom uspijehu,jr vecina ljudi i ne zna snagu CEV takmičenja...
23 0
mlacenica1
Bravoq
13 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti