OK Bosna organizuje turnir "Maja Đokić":  25 godina od tragične sudbine mlade odbojkašice

OK Bosna organizuje turnir "Maja Đokić": 25 godina od tragične sudbine mlade odbojkašice

M. Šljivak

U nedelju 27.12. odbojkaški klub Bosna u KSC Skenderija organizira prvi memorijalni turnir "Maja Đokić". 

Riječ je o djevojci koja je 09. aprila 1995. godine, vraćajući se sa treninga, poginula u opkoljenom Sarajevu od granate ispaljene sa srpskih položaja.

Maja je bila sarajevsko dijete. Kćerka koja je rasla u kosmopolitskoj porodici u centru grada. Bila je odlična učenica sarajevske II gimnazije, svirala je dva instrumenta i igrala je odbojku.

Priča o njenoj tragičnoj sudbini je obišla cijelu planetu. Poučen tom pričom, jedan bogati amerikanac, gospodin Mahoney, osnovao je fondaciju pri univerzitetu Berkeley, pod imenom "Maja Đokić".

Fondacija je aktivna i danas, a njeni stipendisti se redovno pismima javljaju Majinim roditeljima.

Predsjednik OK Bosna Almir Hodžić govorio je za SportSport.ba o Maji Đokić i turniru koji se organizuje u njezinu čast.

"Maja je imala tragičnu sudbinu. Tog 9. aprila 1995. godine vraćajući se sa treninga poginula je pred zgradom predsjednišva BiH. Kompletna priča je za jednog dokumentarca", ističe Hodžić i nastavlja:

"Maja je bila kćerka intelektualaca, svirala je dva instrumenta klavir i klarinet, bila je odlična učenica i perspektivna odbojkašica. Čovjek koji je sadio cvijeće kod zgrade predsjedništva je bio tu kada je ona pogođena gelerima. Uzeo ju je u naručje i odvezao u bolnicu, gdje je ona iskrvarila. Taj čovjek se zvao Aleksandar, a svojoj kćerki je dvije godine kasije dao ime Maja".

Prijatelji će se Maje uvijek sjećati i odlučili su da u njezino ime organizuju turnir.

"25 godina nakon tragične smrti pravimo Memorijalni turnir pod njezinim imenom. Željeli smo da bude internacionalnog karaktera, ali zbog pandemije tu će biti lokalne ekipe. Mi smo kao organizatori odlučili da se na turniru priznanjima zahvalimo igračima koje je Bosna imala u svojoj historiji, počevši od igrača koji su osvojili titulu u bivšoj državi i poslijeratnoj historiji i koji su odigrali preko 300 utakmica za klub".

"Potrudit ćemo da se ispoštuju sve epidemioliške mjere vezane za aktuelnu situaciju. Klub je obezbijedio poklone za sve učesnike i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu", dodao je Hodžić.

U muškom dijelu turnira učestvuju:

OK Bosna
OK Bosna Juniori
OK Bosna - Majini prijatelji
OK Ilidža

Potražite više informacija na temu Odbojkaško prvenstvo BiH (M):

Ženski dio turnira čine:

ŽOK Novi Grad
ŽOK SA Volley
Druga gimnazija
Majini prijatelji

Promo

Top Komentari

ryan.giggs
Tuga golema. Dijete. :-(
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi