Veoma uspješna godina za ŽOK Igman: "Kreiramo budućnost i pravimo ozbiljan klub"

Admir Smailagić u razgovoru za SportSport.ba

Veoma uspješna godina za ŽOK Igman: "Kreiramo budućnost i pravimo ozbiljan klub" · Intervju

H. Zilić

Ispraćamo još jednu godinu koja je bila solidna na sportskom planu u Bosni i Hercegovini. Bilo je blagih pomaka i u klupskom bh. sportu. Tu smo svjedočili i rezultatima klubova koji su napravili značajan napredak u radu, organizaciji i rezultatima. Među tim klubovima je i ŽOK Igman Ilidža koji iza sebe ima veoma uspješnu godinu.

Odbojkašice Igmana osvojile su Kup FBiH u novoj sezoni, a sredinom ove godine izborile su i opstanak u Premijer ligi BiH. U novoj sezoni su otišle i korak više tako da godinu završavaju u TOP 4 tima na premijerligaškoj tabeli.

Predan rad, odlična organizacija, ali i sistemtsko djelovanje u klubu doveli su do toga da Igman svakim danom napreduje korak više. U klubu imaju i reprezentativke, odličan rad u omladinskim selekcijama, a jako bitno za svaki kolektiv da je unutar kluba sve posloženo. Vlada velika hemija i zna se tačno ko šta obavlja.

Jedan od članova Uprave kluba je i sportski direktor Admir Smailagić. Čovjek koji je 24 sata uz klub, stručni štab, djevojke, saradnike.

Za kraj godine iskoristili smo priliku da sa gospodinom Smailagićem porazgovaramo o cijelom projektu Igmana, rezultatima, ciljevima, dotkali smo se i stanja u bh. odbojci, kao i sportu generalno.

Prije svega gospodine Smailagić hvala na izdvojenom vremenu za portal SportSport.ba i da krenemo nekako od friške situacije. Godina iz snova za ŽOK Igman koja je okrunjena titulom u Kupu FBiH. Za početak razgovora neki vaš komentar na godinu koja je na izmaku?

Oglasi

"Prije svega hvala na tome što nas pratite i posvjećujete prostor bh odbojci, a to je priznat ćete rijetkost danas. Da, definitivno najuspješnija polusezona od kada se takmičimo u PLBiH. Osim titule osvajača Kupa FBiH, trenutno zauzimamo odlično 4. mjesto nakon 12 kola PL BiH. Najvažnije od svega je da su djevojke zdrave, da nije bilo povreda, a rezultat je definitivno kruna jednog kontinuiteta u radu i stvaranju preduslova za rezultat. Veliku ulogu u cijeloj priči je imalo odlično planiranje sezone od strane naših trenera, Divoš Adise i Džihan Almira kao i velika podrška gospodina Eldina Jeleškovića, bez čijeg programa rada ne bismo bili na ovom nivou kada je fizička sprema u pitanju. Njegova uloga i uticaj su od ogromne važnosti."

Koji su naredni ciljevi kluba?

"Kratkoročni ciljevi su završiti ovu sezonu što uspješnije, začiniti je najboljim rezultatom u najvišem rangu takmičenja do sada. Dugoročni ciljevi su dodatna stabilizacija kluba, kreiranje ispravnog puta i filozofije za naredni period od 2-4 godine, ojačavanje svih segmenata kluba i tima, kako u radu sa najmlađima, tako i pojačavanje seniorske ekipe na određenim pozicijama i podizanje kriterija i nivoa igre."

Opis nije dostupan.

Razmišlja li se o Evropi? Koliko je realno da Igman u narednom periodu zaigra na evropskoj sceni?

Oglasi

"Evropa je ozbiljan projekat, jedna posebna dimenzija i za nju se svakim danom pripremamo, na način da radimo najbolje sto znamo, kreiramo budućnost na takav način da jednog dana kada budemo u prilici da igramo Evropu, tu situaciju dočekamo spremni. Sve što radimo ima samo jedan cilj, dati sve od sebe, napraviti jedan ozbiljan klub klub sa svim karakteristikama koje danas mora imati sportski kolektiv koji cilja na najviše plasmane svake godine. Takvim razmišljanjem i radom su i najviši izazovi dostupni. Bez ozbiljnog, predanog i svakodnevnog rada nema uspjeha."

Čini se da Jedinstvo Bimal nije dominantno kao ranijih sezona. Da li postoji neki dugoročni plan kluba koji bi sačinjavao i napad na sami vrh bh. odbojke?

"Jedinstvo Bimal je ubjedljivo najbolji klub u državi posljednih 15 godina, i taj podatak je sam po sebi dovoljan da znate da su uvijek konkurenti za titule. Ne bih rekao da nisu dominantni, samo se dešava smjena generacija, trenutno imaju vrhunsku mladu ekipu koja je u samom vrhu tabele. Morate znati da i drugi klubovi rade, žele titule, žele uspjehe, a ipak je najteže stalno potvrđivati rezultat, a Jedinstvo to čini već skoro 15 god. Imaju odličnu ekipu, odličnu trenericu i ja be sumnjam da će sve učiniti da se okrune novom titulom. Dugoročni i jedini cilj kluba je da se etablira kao jedan od najstabilnijih i najboljih bh. klubova, a plan postoji za sve u Igmanu, pa i za to da se dođe do samog vrha BH odbojke.

Kakva je situacija sa omaldinskim kategorijama u Igmanu?

"U omladinskim selekcijama smo u zadnje dvije godine pokrenuli procese i to je jedan projekat koji trazi svoje vrijeme. Radimo po uspostavljenom sistemu, i cilj nam nisu nužno titule, nego da svake godine dobijemo 2-3 igračice za seniorsku ekipu. Moram biti iskren i priznati da je najveći problem u ovom segmentu doći do stručnog kadra i tu ćemo se posebno posvetiti u narednom periodu."

Oglasi

Trnovit je put bio od Prve lige FBiH evo da kažemo do laganog uspona prema vrhu bh. odbojke. Na koji segmenat kluba i rada ste najviše ponosni?

"Najviše sam ponosan na odnose koje imam sa svojim kolegama, predsjednikom kluba gospodinom Dinom Hadžićem i Generalnim sekretarom gospodinom Samirom Smajićem. Moram istaći da naša zajednička vizija, razumjevanje i povjerenje je veliki razlog ovog kontinuiranog rasta, odlične atmosfere u klubu, kao i velikog međusobnog povjerenja i poštovanja koje uživamo od svih trenera i naših igračica. Najveći ponos je upravo taj način funkcionisanja i to nam svima pričinjava ogromno zadovoljstvo i maksimalno uživanje."

Opis nije dostupan.

U Igmanu su i reprezentativke BiH. Da li je to jedan od priroiteta kluba i kako komentarišete posljednje nastupe naše ženske odbojkaške reprezentacije?

"Da, u Igmanu imamo dvije reprezentativke, nadamo se uskoro i još nekom povjerenju od strane selektora naših reprezentacija. Nataša Pavlović je u svojoj karijeri punih deset godina nosila dres reprezentacije, i na zadnjim akcijama je bila dio ekipe koja je izborila plasman na EP. Amina Buljubušić je igrala zapaženu ulogu u juniorskoj reprezentaciji u proteklom ciklusu, i na to smo jako ponosni. Ipak smo za 2,5 godine prešli put od plasmana u PLBiH do svih ovih stvari o kojima pričamo danas. Sve to potvrđuje prethodne navode o kontinuiranom i velikom radu. Dodao bih još da je rezultat reprezentacije BiH isključivo zasluga djevojaka i stručnog štaba na čelu sa selektorom Stevanom Ljubičićem koji dokazuje da samo pravim pristupom i radom nagrada dolazi u vidu rezultata.

Oglasi

Šta bi konkretno promijenili u bh. odbojci, a kojim ste stvarima zadovoljni?

"U bh. odbojci se definitivno mora razmišljati o budućnosti, a ona nam nije izvjesna ukoliko ne bude omladinskih liga. Tu se stvaraju novi igrači i potrebno je da djeca osjete adrenalin utakmica svaki vikend. Trenutno je stanje takvo da se u januaru igraju pionirska, juniorska takmičenja i to je to. Za jedan vikend prospete sve što su djeca radila godinu dana. U KS postoji Liga KS u kadetskoj konkurenciji, sa pridruženim clanom ekipe Goražde i Kaknja od ove sezone, a čiji smo ponosni pokretači sa još par klubova (Novi Grad, Ilidža, Goražde, Sa Volley) i evo ta liga živi svoju drugu sezonu. To je recept za budućnost."

Koju bi utkamicu izdvojili za ovo vrijeme kako ste u klubu?

"Teško je izdvojiti neku posebnu utakmicu, ali recimo da su jako značajne utakmice bile, dvomeč sa ekipom Bosna Kalesija za ulazak u Ppremijer ligu 2020. godine, utakmica sa OK Sloboda u prošloj sezoni, na Ilidži kada smo se borili za očuvanje prmeijerligaškog statusa i naravno finalna utakmica Kupa FBiH protiv ekipe Goražda koja nam je donijela i prvu titulu na ovom nivou."

Veoma ste predani u svom radu. Da li je teško biti među vodećim ljudima kluba?

Oglasi

"Kao što rekoh, nije teško biti među vodećim ljudima kluba kada imate saradnike koji vam to omogućavaju svojim odnosom i kad imate atmosferu međusobnog povjerenja i poštovanja."

Generalni komentar na bh. sport? Gdje vidite najveći nedostatak?

"U bh. sportu mora biti više sistemskog rada i podrške sponzora, države kao i javnosti. Nema rezultata bez ulaganja ni u jednoj grani privrede, pa tako ni u sportu. Mi smo izuzetno talentovana nacija, sa velikim potencijalom, ali mora država donijeti odluke o ulaganjima u infrastrukturu, edukacije stručnog kadra, akcenat stavljati na omladinske kategorije. Ne mogu to raditi pojedinci, zaljubljenici u sport, jer prosto nemaju tu snagu, to mora raditi sistem. Pogledajte samo susjedne zemlje i procente njihovih ulaganja u sport i pogledajte kako im to sport vraća. Time je sve rečeno."

Potražite više informacija na temu Odbojkaško prvenstvo BiH (Ž):

Da li bi za kraj dodali nešto što smo zaboravili?

"Za kraj bih samo poželio da ovaj nas trud u što većem broju prepozna publika na Ilidži, da zajedno stvorimo jednu sintezu koja je neophodna da sport vratimo navijačima. Također bi svim čitaocima vašeg portala, svim sportskim radnicima i kolegama iz drugih klubova poželio sretnu i uspješnu 2023. godinu sa željom da iduce godine pričamo napretku u svim sferama sporta. Također, moram na kraju da napomenem da posebnu ulogu u funkcionisanju kluba i omogućavanju njegovog razvoja ima opština Ilidža na čelu sa načelnikom Muzurom, koji je i sam nesebična podrška svemu što radimo. Bez tog odnosa i podrške bi dosta toga bilo drugačije."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi