Čudo neviđeno u srcu Evrope: Sportski kompleks kao iz bajke, stadion iz snova i dvorana za divljenje

Izgleda nevjerovatno

Čudo neviđeno u srcu Evrope: Sportski kompleks kao iz bajke, stadion iz snova i dvorana za divljenje

H. Zilić

Moderna infrastruktura kada su u pitanju sportska borilišta iz godine u godinu pomjera granice, a u srcu Evrope je napravljen nevjerovatan kompleks koji je dokaz da se i sa preciznim i manjim ulaganjima može napraviti čudo.

Biel- Bienne je oblast u švicarskom gradu Bernu i može se ponositi nevjerovatnim projektom kada je u pitanju sport. Tissot Arena je otišla korak dalje u projektu sportske infrastruktue, a Švicarci su došlii na nesvakidašnju ideju koja sigurno privlači dosta pažnje.

Napravili su stadion kapaciteta 5.200 sjedećih mjesta na kojem igra FC Biel. Iako je kapacitetom u najmanjoj kategoriji, stadion ispunjava uslove za odigravanje UEFA utakmica, a dom je švicarskog trećeligaša.

Na stadion se naslanja dvorana koja je u kompleksu Tissot Arene i služi za dvoranske sportove, a najčešće je koriste hokejaši Biela koji su među popularnijim švicarskim hokejaškim klubovima.

Pogledate fudbalsku utakmicu i samo kroz tribine prođete i ulazite u dvoranu, ne morate izlatiti van stadiona i tražiti ulaz u dvoranu jer je Tissot Arena spojeni kompleks. Dvorana ima kapacitet oko 6.000 sjedećih mjesta i ispunjava sve uslove.

Oglasi

Arena sadrži veliki parking ispred, kao i fan shopove, kafiće, a i stadio, i dvorana imaju savremene svlačionice, VIP lože, kao i novinarske prostorije i lože.

U sklopu Arene je i sala za press konferecnije, sala za sastanke, kao i prostorije koje klubovi koriste za opremu.

Projekat se nastavlja

U okolini dvorane u planu je izgradnja i pomoćnih terena, tako da sportisti ne moraju nigdje ići iz ovog kompleksa, jednostavno sve im je u određenom krugu.

Biel FC je jedan od najstarijih klubova u Švicarskoj, proslavili su 127. rođendan, a klub je i 1947. godine bio prvak švicarske što im je najveći uspjeh od postanka.

Oglasi

EHC Biel je bio tri puta prvak švicarske u hokeju na ledu i klub je sa jednom od većih armija navijača u ovoj zemlji.

Pomenuta oblast koja pripada Bernu ima u planu da proširi sportske okvire, ali i rezultate u Švicarskoj. U planu su jaki rukometni, košarkaški, odbojkaški klubovi, a to sigurno neće biti problem barem što se tiče infrastrukture.

Švicarska je među najuređenijim državama Evrope, ne treba da čude pomaci, ali ovo što su uradili sa Tissot Arenom je malo čudo.

Dva sporta, dvije arene, jedan kompleks i totalni raj za ljubitelje sporta.

Što se barem stadion tiče ne bi imali ništa protiv da jedan sličan imamo u Bosni i Hercegovini jer zaista izgleda prelijepo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi