Emina Alagić i Jakub Šiarnik su pobjednici utrke Red Bull 400 na Igmanu

Adrenalinski izazov

Emina Alagić i Jakub Šiarnik su pobjednici utrke Red Bull 400 na Igmanu

E. Čaušević

Pobjednici drugog bh. izdanja utrke Red Bull 400 su Jakub Šiarnik u muškoj i Emina Alagić u ženskoj konkurenciji. Njih dvoje su najbrže savladali iscrpljujući uspon uz kultnu Veliku skakaonicu na našoj olimpijskoj planini.

Na igmanskom Malom polju danas je održana utrka Red Bull 400, poznata i kao „najtežih 400 metara koje ćete ikad pretrčati“. Učesnici su se suočili s izazovom uspona uz skijašku skakaonicu, u kojem su u samo 400 metara staze trebali savladati 170 metara visinske razlike, pri nagibu od 37 stepeni.

Takmičare i gledaoce okupljene u podnožju Velike skakaonice na olimpijskom Igmanu vrijeme je pomazilo ugodnom temperaturom i blagim povjetarcem, pružajući idealne uslove za utrku.

Na startu se našlo više od 170 učesnika iz devet zemalja (Austrije, BiH, Češke, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Srbije), podijeljenih u dvije grupe žena i pet muškaraca. Utrka je počela u 13 sati, a nakon sedam kvalifikacionih grupa u finale se plasiralo 30 takmičara i 15 takmičarki.

Pobjednica u kategoriji žena bila je Emina Alagić (Bosna i Hercegovina), koja je u finalu stazu uz skakaonicu istrčala za 05m:16s, što je bilo dovoljno i za novi rekord staze. Drugo mjesto zauzela je Katarina Pohlod iz Srbije (05:43), treća je bila Helena Gleđa iz Hrvatske (05:54), a četvrta bh. atletska reprezentativka Lucia Kimani (06:08).

U muškoj konkurenciji, pobjedu je odnio Jakub Šiarnik (Slovačka) sa fenomenalnim vremenom od 03m:48s, čime je postavio i novi rekord staze. Drugi na cilj je stigao prošlogodišnji pobjednik, reprezentativac BiH u biatlonu Aleksa Vuković (04:02), a treće mjesto je pripalo Milošu Milosavljeviću iz Srbije (04:21). Četvrti je bio popularni Džemo Jašarević (04:40).

Najbrži u obje kategorije nagrađeni su sa 1000 KM (1. mjesto), 600 KM (2. mjesto), 400 KM (3. mjesto) i 200 KM (4. mjesto), dok su prvoplasirani osvojili i AUDI e-tron Net Zero Carbon WeekEnd, nagradu koji je osigurao Audi BiH, partner utrke.

Publiku i takmičare kroz event su vodili Stihomir Klepić i Čika Gagara, dvojac iz popularnog sarajevskog hip hop benda Helem Nejse. Nakon proglašenja pobjednika, uslijedio je after party na kojem se za dobru zabavu i raspoloženje posjetilaca pobrinuo DJ Soul.

Bilo je ovo drugo izdanje utrke u našoj zemlji, nakon što se Bosna i Hercegovina prošle godine prvi put pridružila odabranom društvu zemalja u kojima se održavaju takmičenja svjetskog Red Bull 400 prvenstva.

Sve vijesti o događaju dostupne su na službenoj stranici utrke, na kojoj će uskoro biti objavljeni i video sadržaji sa takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi