Nakon višedecenijskog niza neuspjeha Olimpijski komitet BiH se okreće pseudonauci
Čeka li nas saljevanje strave u okviru bazičnih priprema fudbalske reprezentacije za ključne kvalifikacijske utakmice za SP 2022?

Tragikomedija bh. sporta

Nakon višedecenijskog niza neuspjeha Olimpijski komitet BiH se okreće pseudonauci · Komentar

E. Haračić

Slovenija, nacija od oko dva miliona stanovnika, sa 45 olimpijskih medalja u trideset godina postojanja, objavila je prije par dana novu strategiju razvoja sporta. Valjda nezadovoljni dosadašnjim učinkom, Slovenci su odlučili uvesti po jedan sat obaveznog tjelesnog odgoja dnevno u svim osnovnim školama, pojednostaviti procese naturalizacije inostranih sportista, te pojačati budžet za sport sa dodatnih 2 miliona eura godišnje.

Nekih tri stotine kilometara jugoistočno, leži Apsurdistan ili Bosna i Hercegovina, zemlja plemenskog uređenja i iskrivljenih vrijednosti, u svijetu sporta poznati bastion sportskog neuspjeha, zemlja rekorder - najveća evropska država bez ijednog olimpijskog odličja.

Područje je to gdje se već decenijama slavi glupost i budalaština, gdje traje vječita potraga za brzim uspjehom bez puno truda, a sistematski protjeruju ljudi okrenuti radu i nauci, pa nije ni čudo da negativni evropski rekord nije izostao. Nakon višedecenijskog niza sportskih neuspjeha, za razliku od Slovenaca, Bosanci i Hercegovci nisu odlučili pojačati struku, uložiti u osnaživanje baze u osnovnom omladinskom sportu niti krenuti ka jačoj promociji sportskih vrijednosti, pa čak ni uložiti u dodatne pripreme sportista sa već ostvarenom olimpijskom normom. Stratezi bh. sporta spas su odlučili potražiti u pseudonauci, voodoo-u, crnoj i bijeloj magiji - vjerovatno shvativši da smo pali toliko duboko da nas ništa drugo ne može spasiti.

Tako će, u vrijeme dok naša najbolja skijašica Elvedina Muzaferija prikuplja online donacije za treninge pred već osiguran nastup na OI u Pekingu, Olimpijski komitet BiH uložiti svoje resurse u edukaciju trenera kojima će predavanja na temu oporavka i obnavljanja energije držati Dr. Semir Osmanagić.

Ovim svestrani Dr. Osmanagić uz titule naučnika, istraživača i biznismena dodaje i onu sportskog trenera, a Olimpijski komitet BiH i konačno odbacuje poziciju iole ozbiljne organizacije i definitivno križa bilo kakve nade da bismo na narednim OI mogli barem pokušati pokazati želju da ostvarimo bilo kakav poluzapažen rezultat.

Uz Osmanagića predavači će biti i Safet Kapo (model planiranja i programiranja u sportu), Ekrem Čolakhodžić (principi sportskog treninga), Nedim Čović (kako trenirati jače i učestalije bez povreda), Mirsada Hukić (COVID-19 i post-COVID-19 u sportskoj medicini), Aleksandar Kukrić (visokointenzivni intervalni trening), Husnija Kajmović (principi periodizacije u sportu), te Nikša Sviličić (komunikacija u trenažnom procesu).

Moderator, koordinator i predavač će biti potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, inače tvorac strategije bh. sporta ispred Ministarstva civilnih poslova BiH koja nam je do sada donijela toliko radosti.

Top Komentari

King_Kenny
...stvar je u tome da mi kao narod nismo talentovani za sport,treba pogledati istini u oci i priznati to...dovoljno je samo pogledati rezultate nasih sportista za vrijeme Jugoslavije...mi nemamo ni jednog sportistu (osim nekolicine u kolektivnim sportovima) koji je osvojio olimpijsku medalju...to je nevjerovatan podatak,ali je istinit...u tim kolektivnim sportovima u kojima je nekoliko nasih osvojilo medalje,vecina igraca bili su Srbi,Hrvati,Slovenci i poneki nas koji je tu zalutao i uzeo medalju...u pojedinacnim sportovima mi medalju nikad nismo osvojili.
1 15
Hordas_Aristotel
Ja cirkusa majko mila
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti