Lana Pudar i Džanan Musa najbolji sportisti Bosne i Hercegovine

Za 2022. godinu

Lana Pudar i Džanan Musa najbolji sportisti Bosne i Hercegovine

H. Zilić

Kao što je tradicija svake godine, tako je i 2022. Bosna i Hercegovina dobila svoje sportske vladare i najbolje među najboljim. Na tradicionalnom 22. po redu izboru u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a, titule najboljih sportista naše zemlje u godini na izmaku pripale su Lani Pudar i Džananu Musi.

Manifestacija je održana sinoć u sarajevskom hotelu "Holiday", a žiri je jednoglasno donio sve odluke.

Lana Pudar je ispisala historiju bh. sporta u 2022. godini i osvojila titulu evropske seniroske prvakinje u plivanju u disciplini 200 m delfin.

Na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Australiji u malim bazenima Lana je u istoj disciplini osvojila peto mjesto.

Džanan Musa je u 2022. godini ostvario transfer u Real Madrid u kojem briljira ove sezone. Osvojio je Super Kup Španije, a dva puta je bio proglašen za MVP kola Eurolige. Također je bio sjajan u dresu reprezentacije BiH na Eurobasketu u Njemačkoj.

Među tri najbolja našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvondoista Nedžad Husić, dok su u ženskoj konkurenciji među tri bile Lejla Njemčević (biciklizam) i Dajana Bošković (odbojka).

Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska odbojkaška reprezentacija BiH, koja je drugi put uzastopno izborila nastup na Evropskom prvenstvu, a igrala je i elitnu CEV Zlatnu ligu. Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su biciklistkinja Dragana Matić i karatista Luka Pejić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova titula pripala je Nihadu Selimoviću, prvom čovjeku Košarkaškog kluba Spars. Žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio sutkinji Merimi Tanović Čamo.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom fudbaleru Željezničara Miši Smajloviću, legendarnom košarkaškom stručnjaku Bogdanu Tanjeviću i posthumno Zlatanu Saračeviću, rukometnoj legendi i Muhamedu Mujiću, simbolu FK Velež.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba sa invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje za najboljeg sportistu za osobe sa invaliditetom pripalo kapitenu odbojkaške reprezentacije BiH Sabahudinu Delaliću.

Nagradu publike osvojio je Nemanja Bilbija koji je imao 39% glasova u anketi koja je trajala deset dana na sajtu Nezavisnih novina.

Top Komentari

Mowzilla
Aferim, jer vi ste to zasluzili ljiljani nasi ⚜️
2 0
RuthlessDyni
Čuj Bilbija ?.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi