Sudac koji nas je uništio u Brazilu ima novi posao: Nedostaje mi suđenje, sjećam se jedne situacije

Sudio utakmicu Bosna i Hercegovina - Nigerija

Sudac koji nas je uništio u Brazilu ima novi posao: Nedostaje mi suđenje, sjećam se jedne situacije

Prošlo je skoro pet godina od Svjetskog prvenstva u Brazilu pa smo pomalo zaboravili čovjeka koji nas je izbacio sa takmičenja, skupa sa pomoćnicima. 

Naravno, radi se o penzionisanom arbitru s Novog Zelanda Peteru O'Learyju. Iako to svi dobro znamo, treba podsjetiti da je O'Leary te noći u Brazilu poništio čist pogodak bh. napadaču Edinu Džeki, a kasnije je propustio dosuditi prekršaj nad kapitenom Emirom Spahićem koji je prethodio golu Odemwingieja.

Obzirom da nas je prošla 'huja' jer je prošlo zaista mnogo vremena od te nesretne noći, red je da pogledamo gdje je danas i čime se bavi jedan od slabijih sudaca koji je sudio Mundijal u Brazilu. Još u to vrijeme on je radio kao profesor biologije, volio se družiti s prijateljima, čitati, pecati i planinariti. Danas je teško saznati informacije o njemu, ali u jednom intervjuu prije godinu dana govorio je o svemu pomalo, a dotakao se i utakmice BiH - Nigerija.

Posljednju utakmicu u sudijskoj karijeri odradio je 2015. godine i to u okviru australijske A-League, a sastali su se Phoenix i Central Coast Mariners na Westpac stadionu. Zanimljivo, prvi ligaški meč je sudio tačno deset godina ranije. Inače, karijera mu je trajala 21 godinu.

Godinama je bio profesor biologije, a prije godinu je postao novi direktor Srednje škole Opunake. Tada je u razgovoru za tamošnje medije govorio o danima kada je pokušavao izgraditi igračku karijeru.

"Nikada nisam bio veliki igrač. Moj nadimak je bio 'Splinter' jer sam više vremena provodio na klupi nego na terenu", prokomentarisao je on.

Pojasnio je kako je došlo do toga da pređe među suce. Obzirom da nije igrao puno, njegov kolega s posla ga je upitao 'jesi li ikada razmišljao da postaneš sudac?'. Pojasnio je, nakon što je njegova ekipa ispala iz play-offa, dobio šansu da sudi.

Tada se desila jedna vrlo zanimljiva situacija koje se O'Leary i danas sjeća.

"U jednoj utakmici je bilo dosta starijih fudbalera na terenu koje sam poznavao. Sjećam se da sam u jednoj situaciji stajao pored Petera Coopera i rekao sam 'izgleda da je taj momak u ofsajdu', a on mi je odgovorio 'da, jeste'. Ja sam tada rekao 'oh, da!'", prisjeća se O'Leary i kaže da je tada upotrijebio pištaljku.

"Bilo je čudno iskustvo za mene, uvijek sam bio igrač i odjednom sam postao sudija i bio sam taj koji donosi odluke".

U pomenutom razgovoru se prisjetio, kako tamošnji mediji kažu, najveće greške u karijeri. To se naravno desilo na utakmici Bosna i Hercegovina - Nigerija. Zbog toga što je poništio čist gol Edina Džeke, Bosna i Hercegovina je ispala sa turnira. Nekoliko godina kasnije je priznao grešku, a prije godinu dana je rekao da se takve stvari u fudbalu dešavaju.

"Kod nekih ljudi si uvijek nepopularan. Kada na terenu imaš dva tima, kod jednog ćeš uvijek biti nepopularan. To je činjenica".

O'Leary poručuje da mu suđenje nedostaje već godinu dana, ali da svakako uživa u novom poslu kojim se planira baviti u budućnosti.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Inače, on sa suprugom Rachelle ima dvoje djece, Adama (12) i Ethana (10). Kaže da su svi sretni životom u novom gradu, Opunakeu.

"Toplo je, svi su prijateljski nastrojeni. Osjećam se kao kod kuće. Svi su susretljivi i pitaju 'šta ti treba, kako ti možemo pomoći?', dodaje na kraju nekadašnji sudac.

Top Komentari

Edin Merlin
Zelim ti sve najgore u zivotu orangutane jedan !!!!!
7 1
Sanel1980
Kamo srece da pistaljku nisi nikad uzeo u usta
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi