Prosinečki: "Je li poljuljan moj autoritet? Mislim da nije"

Selektor objavio spisak

Prosinečki: "Je li poljuljan moj autoritet? Mislim da nije"

A. Čaušević

Selektor bh. reprezentacije Robert Prosinečki je objavio spisak igrača na koje će računati u oktobarskom prozoru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. 

Plan Prosinečkog je da na okupljanju zakazanog za 7. oktobar u Zenici ima 25 igrača.

"Pozvali smo 25 kandidata s time da neki imaju neke probleme još s povredama. Neki novih igrača ima, ali oni su bili već tu prije mene tako da smo nekako nakon svega radili analize i došli do 25 igrača i nadamo se da ćemo odigrati dobro i napraviti dobar rezultat."

U reprezentaciji BiH su ponovo Mato Jajalo, Izet Hajrović i Armin Hodžić, dok Asmira Begovića i dalje nema.

"Jajalo je potpisom iz Palerma u Udinese napravio transfer, gdje igra jako dobro imamo problem što Muhamed Bešić ne igra, Jajalo sigurno jedan iskusan igrač, već je bio u reprezentaciji i dosta dobro igra u Udineseu".

"Problem je i to što je Duljević upitan, na početku sam rekao da će biti 25 igrača, a da li smo spisak 14 dana ranije, može se neko ranije povrijediti", rekao je Prosinečki dodavši da je Todorović otpao jer na toj poziciji ima Kvržića koji igra jako dobro i u kontinuitetu.

"Sanjin Prcić je imao dosta pretumbacija u ekipama, nije igrao u kontinuitetu, Ćivić je bio jedan od boljih odbrambenih igrača, tu imamo i Kolašinca koji igra u Arsenalu, možda nije bio najbolji u Armeniji, ali to su igrači na koje računam, nemamo 150 igrača pa da možemo napraviti velike promjene, ako budemo u pravom svijetlu mislim da možemo puno".

"Sarić mi je rekao da trenira i da bi trebao igrati i nije mi pričao o odlasku nakon što je dobio otkaz Ivanković. Kovačević igra jako dobro, vidjet ćemo. Ove igrače ćemo isprobati, teško mi je reći zašto smo pali jer ni protiv Lihtenštajna nismo bili izvanredni. Dat ćemo sve od sebe da ih dobijemo."

Negirao je natpise pojedinih medija za navodnu ponudu iz turske Superlige.

"Nisam dobio niti jednu ponudu, to sam negdje pročitao, da sam dao ostavku zbog ponude od Kasimpaše, nisam dobio zvaničnu ponudu i to nije istina."

Kaže da od prvog dana radi pod pritiskom.

"Meni je pritisak od prvog dana, to je normalno u nogometu i u našoj profesiji, znamo u kojoj smo situaciji, moramo dobiti ove dvije utakmice da bi zadržali šanse, vratit ćemo ekipe ima tu materijala."

"Igrači iz Premijer lige su u U21 reprezentaciji, oni igraju ključnu utakmicu protiv Njemačke, u ovom trenutku za ovakve dvije utakmice niko ne može igrati iz Premijer lige."

Priznao je svoje greške u nekim prethodnim utakmicama, ali mu je namjera vratiti atmosferu kao u Ligi nacija.

"Evidentno je bilo i mojih greški, ali se ne bacamo na glavu, kad smo svi igrali, trčali, borili se, onda je jako teško dobiti ovakvu selekciju."

"Ovi igrači su pokazali da mogu i to kroz puno utakmica, ne znam da li je to problem motivacije, ali problem je što se u Bosni i Hercegovini uvijek priča o atmosferi, svi su tu profesionalci, bitna je atmosfera, ali uglavnom mislim da imaju i moraju motiv kad se igra za BiH i moraju dati sve i da će vratiti duh koji su imali u Ligi nacija."

Za kraj je govorio i o svom ugovoru sa NFSBiH.

"Nemam pojma do kad imam ugovor, do kraja kvalifikacija, to je ujedno i baraž do kraja trećeg mjeseca, najbitnije je da vratimo atmosferu. Mislim da imamo kvalitet i prilikom mog dolaska cilj je bio da reprezentacija ode na Evropsko prvenstvo. Imate dvije vrste trenera, jedan koji je dobio otkaz i jedan koji će dobiti otkaz, treće vrste nema."

Upitan je da li je možda i kod igrača u pitanje doveden njegov autoritet. 

"Mislim da nije, sve isto radimo, kroz sve ove utakmice u Ligi nacija, niti imamo problema s igračima, fenomenalno rade, ali u nekim utakmicama nisu bili na tom nivou. Teško mi je reći koji je razlog. Vrlo je teško dobiti bilo koga, nismo bili na nivou, ni trkački ni voljni momenat nije bio na pravom nivou. Znam da igrači odrađuju, dolaze i sve urade kako treba."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Zmajevi će 12. oktobra na Bilinom polju u vjerovatno ključnom susretu dosadašnjeg dijela  dočekati Finsku, dok će tri dana kasnije gostovati selekciji Grčke.

Top Komentari

gaziiiiJAaaa
Srami se zbog BEGOVICA...Sram da te bude..
9 2
BJB1
Koji autoritet,ko da se ti neki ***** pitas.ispade ti najveci levat od svih selektora
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi