Šumanovi Zmajevi zarobljeni u osamdesetim godinama prošlog stoljeća
FOTO - EPA

Šumanovi Zmajevi zarobljeni u osamdesetim godinama prošlog stoljeća · Komentar

A. Beganović

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine uspjela je prekinuti niz od devet utakmica bez pobjede (osam poraza i remi). Izabranici Bilala Šumana u trećem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo savladali su Estoniju (21:19), te su zadržali kakve-takve izglede za plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Međutim, prije svega porazom u Estoniji od slabašnog domaćina, koji je i prije par dana, ali i večeras, nastupao bez svoja dva najbolja igrača, šanse za plasman na Evropsko prvenstvi su znatno smanjene.

Istina je, da ništa još nije gotovo, te da imamo sve u svojim rukama, no s obzirom na to kakve igre pruža naš nacionalni tim u posljednje vrijeme, prava na optimizam nemamo.

Kao i prije par dana u Estoniji, tako i večeras, na terenu smo gledali dvije reprezentacije koje su "ostale" u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća, bar što se tiče rukometne igre. No, Estonija nas previše ne zanima, fokus nam treba biti na igri izabranika Bilala Šumana i njegovim taktičkim zamislima.

Sporo, tromo, ali i bezidejno. Upravo na taj način možemo opisati igru našeg nacionalnog tima, a svakako da najveću odgovornost za takve igre ide na "dušu" selektora Bilala Šumana.

Neshvatljivo je da čovjek koji je skoro čitavu igračku karijeru proveo u Danskoj, čije nanacionalne selekcije su, možemo reći, i tvorci nekog novog, modernog i brzog rukometa, forsira igru kakvu danas igra naša selekcija.

Tranzicija u fazi napada, koja je zapravo uz pokretljivu i čvrstu odbranu i jedan od najvažnijih segmenata moderne rukometne igre, u igri našeg nacionalnog tima ne postoji. Moderni rukomet je tom tranzicijom u fazi napada dobio na dinamičnosti i brzini, ali takva igra zahtjeva i visok nivo fizičke ali i taktičke pripremljenosti ekipe što znači da se prilikom selektiranja igrača na ovu činjenicu mora obratiti najveća pažnja. A, na našu žalost toga nema ni na vidiku, odnosno naš nacionalni tim pod vodstvom Bilala Šumana ostao je zarobljen u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Ozbiljne selekcije i one koje imaju namjeru to postati, danas teže takvoj igri, koja nosi i određenu dozu rizika. Svaki napad ozbiljnih ekipa danas počinje pokušajem kontranpada, a dobro taktički i tehnički uvježbane ekipe zapravo i dobre rezultate ostvaruju na osnovu te tranzicije.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Postići "lagan" pogodak na još ne postavljenu odbranu je danas osnovni cilj rukometne igre, a koliko "laganih" pogodaka je postigla naša reprezentacija u dvomeču sa Estonijom, ekipom koja se zapravo i "razbija" tom igrom. Možemo ih prebrojati na prstima jedne ruke.

Situacija je alarmantna, ne radi dva boda iz tri meča, nego iz razloga što prosječan poznavaoc rukometne igre ne može uočiti ništa moderno u igri našeg nacionalnog tima.

A, moderno mora početi od selektora.

Top Komentari

nodi_11
Sve receno je tacno sto ne znaci da Šuman nije legenda i da nije uradio dobrih stvari samo sto jednostavno mora otici jer nema nikakvog napretka. Ne znamo kontru igrati, isti napadi i akcije, ne dovodi nove igrace, lose analize....
14 0
Ga_Zi_JA
Legenda kaze:"PRCE CE DOBITI POZIV ZA OKUPLJANJE I KADA SE PENZIONISE"..
14 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi