Špago: Lično ću se obratiti UEFA-i, Drugostepena komisija je prekoračila svoja ovlaštenja
Predsjednik Drugostepene komisije dao je svoje mišljenje u vezi odluka ove komisije glede neizdavanja licence Mladosti iz Doboja kod Kaknja

Predsjednik Drugostepene komisije za licenciranje za SportSport.ba

Špago: Lično ću se obratiti UEFA-i, Drugostepena komisija je prekoračila svoja ovlaštenja

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Proteklih dana top tema u našem nogometu je odluka Drugostepene komisije za licenciranje u kojoj se ne izdaje licenca FK Mladost Doboj Kakanj za narednu sezonu Premijer lige BiH, što znači da će ekipa iz Kaknja u niži rang, a Radnik će ostati u društvu najboljih. 

Večeras je naš portal ekskluzivno i objavio obrazloženje odluke o neizdavanju licence za FK Mladost. Nakon toga javio nam se i predsjednik Drugostepene komisije za licenciranje Enis Špago iz Mostara. 

"Moje izdvojeno mišljenje je da je bilo prije svega procesnih propusta prilikom održavanja sjednice jer član komisije Pantelija Mičić se morao izuzeti iz rada i odlučivanja jer je direktno interes u ovom postupku imao klub s područnog saveza ispred kojeg dolazi ovaj član Drugostepene komisije. Mišljenja sam da je Drugostepena komisija prekoračila svoja ovlaštenja prilikom odlučivanja jer su se četiri člana upuštala u ocjenu pravne valjanosti ugovora, a što komisija nikako nije smjela, već se komisija morala držati ispitivanja postojanja dokumentacije kojom se dokazuju određene činjenice, a nikako da utvrđuje ko je titular prava vlasništva na stadionu Bilino polje, odnosno ko je ovlašten da zastupa i predstavlja titulara prava vlasništva."

"Ako ima problem u vezi s tim, onda pravno ili fizičko lice koje ima pravni interes može u sudskom postupku to da utvrđuje, a nikako to nisu ingerencije Drugostepene komisije za licenciranje. FK Mladost Doboj Kakanj je u žalbi Drugostepenoj komisiji za licenciranje dostavila svu dokumentaciju koja je taksativno navedena za licenciranje i koja je bila potpuna, zbog čega je žalba bila u cijelosti dopuštena i osnovana. Shodno tome sam mišljenja da se Drugostepena komisija nije smjela upuštati u pravnu ocjenu pojedine dokumentacije, a što je učinjeno od 4 člana komisije, po mome mišljenju bez ikakvog pravnog osnova", ističe Špago.

Najavio je Špago i da će se obratiti i krovnoj kući evropskog nogometa.

Oglasi

"Shodno naprijed navedenom, kao predsjednik Drugostepene komisije za licenciranje ću se lično obratiti UEFA-i sa svojim izdvojenim mišljenjem, kojom prilikom ću dostaviti svu dokumentaciju, kojom ću ukazati na nezakonitost odluke komisije čiji sam predsjednik, donesene po žalbi FK Mladost. Moj lični stav je da u konkretnom slučaju nije bilo prostora za pravno tumačenje dostavljene dokumentacije od strane FK Mladost već samo da se utvrdi da li žalitelj posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje svoje navode, zbog čega nije smjelo biti preglasavanja prilikom odlučivanja po žalbi.

"Dakle, odluka je morala biti jednoglasna bilo da se radi o usvajanju ili odbijanju žalbe, odnosno ili postoji ili ne postoji dokumentacija koja se traži za izdavanje licence. Lično smatram da su članovi Drugostepene komisije koji su glasali da se žalba odbije i ne izda licenca FK Mladost, osim što je jedan član bio pristrasan i trebao biti izuzet iz odlučivanja, evidentno instruirani kako ga glasaju, a pod uticajem pojedinih nogometnih moćnika."

"Ova činjenica me jako žalosti jer jedan od članova komisije koji je glasao da se ne usvoji žalba FK Mladost, obnaša visoku funkciju u pravosudnom sistemu naše zemlje, kojem je posao da se bori protiv anomalija, u kojima je po mome mišljenju direktno sudjelovao u konkretnoj pravnoj stvari", kaže prvi čovjek Drugostepene komisije."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zamjerio je i što je sve procurilo u medijima prije vremena. 

"Također je porazna činjenica da i pored toga da su svi članovi Drugostepene komisije za licenciranje obvezani da sve podatke do kojih dođu u toku postupka, drže u tajnosti, a u konkretnom slučaju Nogometni savez je jedini mogao prvi da izađe u javnost u vezi sa objavom konkretne odluke, međutim prije nego sam i napustio zgradu NSBiH, odluka je bila saopćena medijima, što je po mom mišljenu kršenje pravilnika o licenciranju pojedinih članova komisije u pogledu povjerljivosti podataka", završio je za SportSport.ba Enis Špago.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

starmac
Neka se neko suprostavi MAFIJI.Obavezno o svemu obavijestiti UEFA.SAVEZ NAPOLJE.Hoćemo BARBAREZA,SPAHIĆA,BOLIĆA,KONJIĆA i sve prave sportiste u SAVEZU a ne KRIMINALCE i POLITIČARE.
55 0
Alpasinacxx
Bravo. Istrajati do kraja. Samo tužbe protiv svih onih koji rade nezakonito.
47 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi