U Brazilu izbio skandal jer niko od igrača nije nosio broj 24

Famozni broj u Brazilu

U Brazilu izbio skandal jer niko od igrača nije nosio broj 24

Edmir Škorić

Državni sudija Rio de Janeira Ricardo Cyfer dao je brazilskom nogometnom savezu 48 sati da objasni zašto nijedan igrač reprezentacije koja igra na Copa Americi ne nosi broj 24 na dresu.

Na Copa Americi moguće je imati 28 igrača u rosteru zbog pandemije koronavirusa, dok je prethodno taj broj bio ograničen na 23. U Brazilu niko od 28 igrača nije nosio broj 24 na leđima. Golman Ederson nosi broj 23, a veznjak Douglas Luiz 25. Broj 24 je izostavljen, a to je isključivo iz razloga jer je ovaj broj u Brazilu povezan s homoseksualnošću.

Objašnjenje zašto je to tako prilično je komplikovano za ljude koji nisu vezani za Brazil. Potiče od ilegalnog, ali priznatog brazilskog lota pod nazivom Jogo do Bicho ili Animal Game. Ne ulazeći u previše detalja, u ovoj kockarskoj igri svakom je broju dodijeljena jedna životinja.

U Jogo do Bicho lotu broj jedan je noj, dva orao, tri magarac itd. Na broju 24 je jelen. Na portugalskom znači: veado. Ova riječ u Brazilu smatra se homofobičnom uvredom za muškarce.

S vremenom se broj 24 i riječ "veado" počeo izbjegavati kad su muškarci u pitanju i u cijeloj brazilskoj kulturi, ako već možete, izbjeći ćete bilo kakvu vezu s brojem 24.

U Brazilu čak i senatori izbjegavaju broj 24

Oglasi

Zbog toga brazilski sportisti dres s brojem 24 izbjegavaju. Od 681 igrača brazilske nogometne lige ove sezone, samo trojica nose dres s brojem 24. Ali samo jedan od njih je Brazilac. To je Brenno, Gremiov golman. Broj 24 nose još samo Kolumbijci Cesar Haydar iz Red Bull Bragantina i Victor Cantillo iz Corinthiansa. Za njih broj 24 vjerojatno nema homoseksualne konotacije.

Predrasude prema broju 24 se ne odnose samo na sport. U brazilskom senatu ima 81 senator. Svako od njih ima pravo na vlastiti ured, ali u hodnicima nećete naći sobu s brojem 24.

Sada iz brazilskog nogometnog saveza moraju objasniti državnom sudiji je li broj 24 na dresu posebno izostavljen i ko je lično odgovoran za biranje, te ima li CFB neke interne smjernice prilikom registracije brojeva igrača.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Iz brazilskog nogometnog saveza još uvijek se nisu oglasili, ali očigledno je da broj 24 niko ne želi na leđima i da je jasno i zbog čega.

Što se Brazila tiče, dobili su sinoć Čile s 1:0 i igrat će u polufinalu Copa Americe.

Top Komentari

DylanDog
Nema, pa nema... Čemu to nametanje *****luka više?!
13 0
WOLF20
Nece niko da nosi taj broj i sta sad? Kakav je to skandal?
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi