BiH nema definisane nagrade za medalje, Srbija i Kosovo daleko u odnosu na druge

Region

BiH nema definisane nagrade za medalje, Srbija i Kosovo daleko u odnosu na druge

E. Škorić

Kada su u pitanju zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, daleko najmanje nagrade za medalje daje Bosna i Hercegovina. Možda je i to jedan od razloga što do sada nismo nikada osvojili nijednu medalju?

I dok susjedne zemlje i u Tokiju osvajaju medalje, BiH je i dalje među rijetkim zemljama koje nikada u historiji nisu osvojile nijednu medalju.

Za razliku od BiH, Kosovo svoje olimpijce nagrađuje sa 100.000 eura za zlatnu medalju, koliko će dobiti judašice Gjakova i Krasniqi koje su osvojile te medalje u Tokiju.

Srbija za zlato daje 70.000 eura, a za srebro 60.000 eura, dok je bronca vrijedna 50.000 eura.

Pomalo iznenađujuće, ali ne baš velike nagrade dobijaju sportisti u Hrvatskoj za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama. Hrvatska zlatnu medalju nagrađuje sa 27.600 eura, koliko će dobiti taekwondoašica Matea Jelić. Srebro donosi 17.300 eura, a bronca 12.200 eura. Osvojio ju je Toni Kanaet u Tokiju u taekwondou.

Crna Gora zlato nagrađuje s 35, srebro s 30, a broncu s 25.000 eura.

Oglasi

Dakle, ogormna je razlika u nagradama koje se daju sportistima u zemljama na Balkanu. BiH je na samom dnu, pa i ne čudi da do sada niko nije uspio da joj donese barem jednu medalju.

Podsjetimo da je BiH u Tokio stigla sa sedam takmičara. Svoje nastupe neuspješno su okončali streljačica Tatjana Đekanović, plivačica Lana Pudar, taekwondoista Nedžad Husić i plivač Emir Muratović.

Ostaje još da se nadamo da će medalju da osvoji Amel Tuka, Larisa Cerić ili Mesud Pezer, s tim da ostjae još jedna trka Muratoviću u plivanju.

Husić je bio najbliže medalji, ali je poražen u borbi za bronzu i na kraju je zauzeo peto mjesto, što je opet najbolji plasman za BiH u historiji Olimpijskih igara.

Ranije je objavljena informacija da u slučaju da neko od naših sportista i osvoji medalju, što bi bio historijski rezultat, dobio bi 2300 eura, bez obzira na to da li se radi o zlatu, srebru ili bronzi. Ova informacija nije tačna i demantovana od strane Olimpijskog komiteta BiH.

Top Komentari

DamirT
HAHAHAHAHAHAH 2300 eura.Nije ih stid davat toliko...
13 0
Malmi_Suomi
Treba zahvaliti ovoj trojici KRETENA što " kao predstavljaju" tri konstutivna naroda p. im m. Neka se oni bave sa 3 tora yebala ih politika a o ovakvim stvarima i ne razmišljaju. Sve im je ispred države BiH SVE mamicu im natakarim svoj trojici.
9 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi